Broj oboljelih od melanoma u stalnom porastu: Neophodna potpuna zabrana solarijuma

Anita Janković Rečević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Zbog porazne činjenice da sve više stanovnika Republike Srpske, pa i mlađih od 30 godina života, obolijeva od melanoma nadležnima će biti upućen zahtjev da upotreba solarijuma bude zabranjena za sve građane, a ne samo maloljetnike, što je sada slučaj.

Istakla je ovo za “Glas Srpske” predsjednica Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma RS “Mi smo sa vama” Jasminka Sredojević navodeći da to postaje praksa u zemljama svijeta. 

Tako su Australija i Brazil potpuno zabranili vještačko potamnjivanje kože, jer prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije povećava za 75 odsto mogućnost za dobijanje raka kože kod osoba mlađih od 35 godina. 

- Crni ten je u trendu već godinama pa mlade djevojke s prvim posjetama u solarijum kreću na kraju srednje škole, odnosno obično pred veliku maturu, a potom s tim nastave. Jako nas zabrinjava što sve više mladih, ispod 30 godina života, dobija melanom i zato želimo uticati na nadležne institucije da zabrane solarijum, ne samo za maloljetnike, nego za sve starosne dobi. To je jedan od zaključaka s nedavno održane konferencije, koji ćemo uputiti na adresu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS - rekla je Sredojevićeva. 

Dok do toga ne dođe, Sredojevićeva kaže da će od nadležnih institucija zatražiti intenzivnije kontrole kozmetičkih salona koji posjeduju solarijume. 

- Vještačko sunčanje u Srpskoj je zabranjeno za maloljetnike već nekoliko godina, ali nam se čini da je tako samo na papiru. Nikada nismo čuli da je neko kažnjen zbog pružanja usluge maloljetniku, niti inspekcija to može detaljno provjeravati, osim ako ne zatekne nekoga na licu mjesta - kazala je Sredojevićeva. 

Dodala je da je u Srpskoj neophodno uspostaviti programe preventivnih pregleda, tzv. skrining da bi bolest bila detetkovana na vrijeme. 

- Rani pregledi su finansijski najoptimalniji, a za pacijente najefikasniji u otkrivanju bolesti u ranoj fazi. Gotovo svaka bolest je izlječiva kada bude uočena na vrijeme, a to pogotovo važi za melanom - naglasila je Sredojevićeva.
Istakla je da je za oboljele od melanoma najvažnije da bude unaprijeđena dostupnost inovativnih lijekova putem Fonda zdravstvenog osiguranja RS, navodeći da to pitanje treba riješiti što prije. 

- Nažalost za nove, inovativne lijekove u Srpskoj imamo liste čekanja, a mi želimo da svaki pacijent dobije inovativnu terapiju na vrijeme, jer ti lijekovi ako ne budu dobijeni u određenom periodu nakon posljednje operacije gube na efikasnosti. Oboljeli nemaju vremena da čekaju. To su jako skupi lijekovi pa se mnogi pacijenti, da bi spasili glavu, zadužuju kako bi ih primili, jer ne mogu čekati da dođu na red - navela je Sredojevićeva. 

Specijalista dermatolog i predsjednica Udruženja doktora za kožne i polne bolesti CUTIS iz Banjaluke Jelena Petković Dabić kaže za “Glas” da je incidenca melanoma u porastu u svim uzrastima, kako u svijetu tako i kod nas te da su mnoge zemlje krenule u smjeru zabrane solarijuma. 

- Odlazak u solarijum i za mlade i za starije treba strogo zabraniti zbog štetnosti UV zračenja. Lampe koje se koriste u solarijumu nisu ni slične onim koje koriste ljekari kod liječenja nekih dermatoloških bolesti. Naše lapme imaju specijalne filtere, sa tačno određenim talasnim dužinama, redovno se servisiraju i čak kao takve, dokazano je, ako se pretjerano izlaže terapiji mogu povećati incidencu od melanoma. I UV zračenje u prirodi je štetno, a kamoli indukovano, sa nekontrolisanim zracima - pojasnila je Petković Dabić i savjetovala građanima da, bez obzira na zakonska rješenja, strogo izbjegavaju solarijum, jer nemaju nikakve koristi od vještačkog potamnjivanja kože.

REGISTAR

Jasminka Sredojević kaže da su podaci o broju oboljelih od melanoma u Srpskoj poprilično zastarjeli. 

- Registar oboljelih nije ažuriran unazad četiri godine. Podaci iz 2020. godine pokazuju da je na godišnjem nivou bilo 109 oboljelih od melanoma, ali budući da je bila pandemija virusa korona i da nije bilo mogućnosti za preventivne preglede, smatra se da je taj broj sada znatno veći - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana