Brnabić: U naučno-tehnološki park u Kruševcu biće uloženo 16 miliona evra

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju naučno-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na 10.000 metara kvadratnih, a radovi će biti završeni u oktobru 2025. godine.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, čelnici Kruševca i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za Balkan Mateo Kolanđeli.

“Na Kruševcu je velika odgovornost, jer će ovde biti regionalni centar za napredne tehnologije, za naprednu industriju, za čitav razvojni okrug, pa i šire”, navela je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, gradnja regionalnog naučno-tehnološkog parka u Kruševcu potvrđuje da ono što je nekada bilo nezamislivo za Srbiju danas postaje standard.

“Srbija nema vremena za gubljenje. Zato moramo svaki dan da uradimo nešto da ostvarimo sve potencijale Srbije, koja ih ima mnogo”, naglasila je Brnabićeva.

Na površini od 1,6 hektara nalaziće se glavna zgrada naučno-tehnološkog parka, konferencijske sale i 39 poslovnih modula za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom dijelu gradnje planirano je 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

U Vladi Srbije u junu 2023. potpisani su ugovor o zajmu i ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbijeđeno 80 miliona evra.

Od te sume, 70 miliona evra biće opredijeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju “BIO četiri” kampusa u Beogradu, prenijeli su beogradski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana