Briga o porodicama poginulih studenata i radnika ostaje prioritet

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Republičkim institucijama jedan od prioriteta uvijek će biti briga za porodice 87 studenata i radnike Univerziteta u Banjaluci koji su stradali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, poručeno je danas na pomenu za stradale.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je značaj čuvanja sjećanja na studente i radnike Univerziteta koji su za stvaranje Republike Srpske dali ono najsvetije što su imali - svoje živote.

"Republika Srpska se nikada neće moći odužiti ovim mladim ljudima koji su u najljepšem dijelu svog života knjige zamijenili puškama. Takvo je vrijeme bilo, otadžbina je to od njih tražila i oni su se njoj odužili", rekao je Rajčević novinarima.

On je dodao da će Republika Srpska nastaviti da vodi računa o porodicama ovih ljudi i čuvati od zaborava žrtvu koju su dali.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da hrabrost, patriotizam i viteški moral boraca iz redova studenata i profesora Univerziteta u Banjaluci, u teškim vremenima za srpski narod, treba da bude uzor svima.

"Oni su danas mogli biti uspješni profesori, direktori, vlasnici kompanija, ali sudbina je htjela da živote ugrade u temelje Srpske, da učestvuju u stvaranju mira. Poruka je da mir moramo pažljivo čuvati i nikada ne zaboraviti one koji su ga stvarali", rekao je Gajanin.

Prema njegovim riječima, više od 2.000 studenta bilo je angažovano u studentskoj brigadi.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da će Srpska biti vječno zahvalna studentima i profesorima koji su pokazali veliku hrabrost i pridružili se borbu za slobodu Republike.

"Svi su imali usađeni gen patriotizma, odazvali se pozivu i upućeni su na najkritičnije tačke fronta i bojišta. Jedan dio njih je cijenu slobode platio svojim životima", rekao je Ostojić.

Vojin Čavić iz Mrkonjić Grada, otac poginulog studenta Slobodana, rekao je da je njegov sin imao 25 godina, te da će biti vječno ponosan na njega.

"Imam starijeg sina, a mlađeg sam izgubio. Ovi trenuci su mi teški, ali volim da dođem svake godina da obilježimo ovaj datum i da odam počast poginulima", rekao je Čavić.

Studentska brigada formirana je 4. novembra 1994. godine i imala je 2.104 pripadnika u sastavu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Imena 87 poginulih studenata i radnika Univerziteta urezana su na spomen-ploči između Pravnog i Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana