Brestovci saborovali deveti put: Čuvaju tradiciju i porodične veze

Sandra Kljajić
Foto: S, Kljajić

DERVENTA - Sabor Brestovaca postao je važan tradicionalni skup za sve koji nose to prezime, jer je to ne samo prilika se druže nego i da obnove stare veze i očuvaju zajedničku baštinu.

Tako je bilo i proteklog vikenda u derventskom selu Gornja Lupljanica gdje su se, deveti put po redu, okupili prezimenjaci iz nekoliko derventskih i dobojskih sela, a većina učesnika bila je na svim ranijim susretima.

Na početku je u Staroj crkvi u Derventi sveštenik Dragan Mihajlović služio pomen za sve upokojene Brestovce te su blagoslovljeni Sabor i njegovi učesnici. Na izletištu “Brestovci” u Gornjoj Lupljanici potom se okupilo sedamdesetak prezimenjaka, svih generacija, koji žive ili vode porijeklo iz sela Gornja Lupljanica, Ritešić, Glogovica, Trnjani i Donji Božinci. Ove godine, iz opravdanih razloga, izostali su predstavnici Gornjeg Detlaka, koji su, inače, redovni učesnici Sabora.

- Ovaj sabor za nas je mnogo više od običnog okupljanja. To je prilika da se mi svi Brestovci iz različitih krajeva, ponovo povežemo, obnovimo stare veze i zajedno njegujemo našu bogatu tradiciju. Održavanje ovakvih skupova je ključno za očuvanje identiteta i sjećanja na naše pretke, ali i za prenošenje tih vrijednosti na buduće generacije - istakao je domaćin skupa Dragoljub Brestovac.

Prema njegovim riječima, svako okupljanje ih podsjeća na to ko su i odakle potiču.

- Zahvalan sam svim učesnicima koji su doprinijeli da ovu tradiciju njegujemo i vjerujem da će buduće generacije nastaviti da njeguju ovu dragocjenu vezu sa našim zajedničkim nasljeđem - istakao je Dragoljub Brestovac.

Napominje da su domaćini prvog Sabora 2014. godine bili upravo Brestovci iz Gornje Lupljanice te da će jubilarni, deseti Sabor Brestovaca biti održan u avgustu 2025. godine u Gornjem Detlaku.

Akademska glumica Jelica Brestovac, koja je porijeklom iz Trnjana, a živi u Šidu, drugi put je došla na Sabor.

- Svaki put kada dođem osećam se ispunjeno i ponosno. Ovaj skup nije samo prilika da se ponovo sretnemo sa rodbinom i prijateljima, već da osnažimo veze koje nas spajaju i da prenesemo te vrednosti na mlađe generacije. Radujem se svakom sledećem saboru i zahvalna sam što mogu da budem deo ove divne tradicije - istakla je Jelica.

Na slavlju su tradicionalno izabrani predstavnici svih sela te najstariji i najmlađi učesnik Sabora - Milenko Brestovac, rođen 1952. godine i Damjan Brestovac, koji ima samo devet mjeseci.

Sabor se od 2014. održava svake godine, a izuzetak su bile 2020. i 2021, kada skupa nije bilo zbog pandemije virusa korona.

Porijeklo

Brestovci se mogu pohvaliti i time da imaju izrađeno porodično stablo - rodoslov, koji seže čak 11 generacija unazad, odnosno do sredine 18. vijeka.

Svi oni imaju istog pretka i porijeklom su iz derventskog sela Gornja Lupljanica.

Raseljavanje Brestovaca iz Gornje Lupljanice počelo je još prije 200 godina, a do Drugog svjetskog rata nastanili su se u selima Ritešić, Gornji Detlak i Donja Lupljanica. Iz Ritešića na Vučijaku prvo su se raselili u Trnjane kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj te u vučjačka sela Trnjane i Glogovcu. Iz Trnjana su se raselili u Podnovlje. Danas Brestovci žive u šest sela u okolini Dervente te u jednom selu u Hrvatskoj, a iz svih tih mjesta raselili su po cijelom svijetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana