Bregu: Cirkularna ekonomija može otvoriti stotine hiljada radnih mjesta

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Strategijama cirkularne ekonomije mogu se smanjiti emisije staklenih gasova, otvoriti stotine hiljada radnih mjesta i obezbijediti ekonomske mogućnosti vrijedne milijarde dolara, izjavila je danas generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu.

Bregu je, tokom obraćanja na sastanku na visokom nivou u Prištini povodom pokretanja Platforme aktera u zelenoj i cirkularnoj ekonomiji Balkana kao dijela Zelene agende za Balkan, rekla da iako postaje žarište klimatskih promjena, ovaj region često instinktivno pribjegava kratkovidnom sagledavanju stvari, saopšteno je iz RCC-a.

Prema njenim riječima, ne sagledava se sva urgentnost i sveprisutnost klimatskih promjena niti, na primjer, alarmantno niske stope reciklaže ili velike količine komunalnog otpada po glavi stanovnika.

"Kao rezultat toga, što pokazuje naše istraživanje Balkan barometar, samo 30 odsto vlasnika poslovnih subjekata vidi klimatske promjene kao problem za svoje poslovanje, dok 43 odsto smatra da zelena tranzicija neće imati nikakvog uticaja na njih. Čak 37 odsto nije preduzelo nikakve korake da smanji uticaj svog poslovanja na okolinu", naglasila je Bregu.

Ona je dodala da su razlozi zašto vlasnici poslovnih subjekata nisu preduzeli ništa po tom pitanju dodatni troškovi, nedostatak vještina i stručnosti, nedostatak regulatornog okvira, kao i nedostatak subvencija.

Cilj Platforme, koja će djelovati u okviru Zelene agende za Balkan, jeste da se obnove obaveze na visokom nivou preuzete u okviru ove agende, podstakne postojanje centra za učenje i razmjenu znanja o cirkularnoj ekonomiji, te usklade kanali finansiranja i pokrenu zelena ulaganja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana