Brčanska "Prosvjeta": Pokrenute radionice za pravljenje lila

Srna
Brčanska "Prosvjeta": Pokrenute radionice za pravljenje lila

BRČKO- Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" Brčko pokrenulo je u svojim prostorijama radionice za pravljenje lila za tradicionalno lilanje uoči pravoslavnog praznika Ilindana.

Prva radionica održana je sinoć, a još jedna će biti u utorak, 26. jula, na istom mjestu, sa početkom u 17.30 časova.

Zoran Avramović, voditelj radionice, pozvao je sve zainteresovane građane, posebno djecu, da im se pridruže.

"Sama priprema čini draž praznika. Osim izrade lila, za koje koristimo drvo trešnje, polaznike ćemo naučiti i pjesmama koje se pjevaju na lilanju, kao i običajima vezanim za lilanje koje prati dva pravoslavna praznika: Petrovdan i Ilindan", rekao je Avramović Srni.

On je podsjetio da se paljenjem lila, prema narodnom vjerovanju, rastjeruju zle sile, da lile nose djeca pjevajući pjesmice, te da je običaj i da se ta djeca daruju slatkišima.

"Lile će 1. avgusta nešto prije 18.00 časova krenuti ispred prostorija brčanske `Prosvjete` prema Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši, gdje će u 18.00 biti održano tradicionalno lilanje uoči Ilindana", najavio je Avramović.

Pravljenje lila jedna je u nizu radionica "Prosvjetine" kreativne sekcije koja je sa radom počela u martu s ciljem prenošenja na mlađe naraštaje običaja u vezi sa pravoslavnim praznicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana