Brazdu ne širi ni jeftinija sjetva

Jana Kezić
Brazdu ne širi ni jeftinija sjetva

BANjALUKA - Povećan iznos premije regresiranog dizela na 0,75 KM po litru i niža cijena đubriva mnogo znače poljoprivrednicima, ali ipak neće uticati na proširenje brazde jer, kako kažu, nema radnika, ali ni tržišta za sve ono što proizvedu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS povećalo je iznos premije regresiranog dizel goriva za ovu godinu, a njegova raspodjela je počela prije dva dana. Visina premije sa lanjskih 0,50 KM skočila je na 0,75 KM po litru, a odobrava se 100 litara po hektaru obradive poljoprivredne površine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić za “Glas Srpske” kaže da će proljetna sjetva biti malo jeftinija nego lanjska, ali da se proizvodnja neće širiti.

- Oranice su uzorane, ali pitanje je ko će posijati. Lani su mnogi zaobišli korak đubrenja, a tako će biti i ove godine. Poljoprivrednici nemaju sredstava da posiju i da ispune sve agrotehničke mjere bez obzira na to što su cijene niže - rekao je Bakajlić.

Problem predstavlja, kako kaže, što se u BiH uvozi velika količina hrane.

- Poljoprivrednici se stimulišu da se bave proizvodnjom, a nije im obezbijeđeno tržište i nemaju kome da prodaju proizvode - tvrdi Bakajlić.

Da do povećanja proizvodnje bez obzira na niže cijene i podsticaje ipak neće doći, tvrdi i povrtar iz Lijevča polja Duško Banjac, koji kaže da su poljoprivrednici zahvalni resornom ministarstvu na premiji od 0,75 KM po litru goriva.

- To nam mnogo znači, ali bez obzira na to i na niže cijene đubriva, mnogi proizvođači povrća će ove godine ipak smanjiti površine zbog radne snage, jer nema ko da radi, a povrće zahtijeva mnogo ručnog dana - rekao je Banjac za “Glas” dodajući da imaju poteškoća i sa prodajom.

Poljoprivredni proizvođač Savo Rađenović iz Mašića kod Gradiške kaže da im mnogo znači što su cijene đubriva niže nego lani.

- Koliko god da pojeftini, jer nam treba mnogo i mi se nadamo da će đubrivo biti još povoljnije - rekao je Rađenović.

U poljoprivrednim apotekama su potvrdili da su cijene đubriva pale.

- Lani su cijene đubriva otišle u nebo, ali sada je došlo do pada za nekih 40 ili 50 maraka po toni - rekli su u poljoprivrednoj apoteci “Agrim” iz Bijeljine.

Da mušterije već navraćaju po đubrivo, potvrdili su i u poljoprivrednoj apoteci “BioMaks” iz Gradiške.

- Cijena đubriva je pala u odnosu na prošlu godinu i sada se kreće oko 160, 170 KM za 100 kilograma - rekli su u ovoj apoteci.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić kaže da su azotna đubriva znatno pojeftinila.

- Urea je sa 220 KM pala na 160 KM, dok je kan sa 190 KM pao na 140 KM - rekao je Ilić dodajući da đubriva na bazi kalijuma i fosfora i dalje drže visoku cijenu, oko 2.000 KM po toni.

Objasnio je da premija od 0,75 KM za regresirani dizel zaista ide naruku poljoprivrednim proizvođačima.

- Cijene na benzinskim pumpama su sada negdje oko 2,70 ili 2,75 KM po litru, a poljoprivrednici će imati naftu po dvije marke, što je znatno povoljnije nego u istom periodu lani - kazao je Ilić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da proizvođači, bez obzira na niže cijene mineralnog đubriva, ipak treba da budu oprezni.

- Očekuje se i dalje pojeftinjenje, međutim, situacija je nepredvidiva, tako da se ne smijemo pouzdati u neke dugoročne prognoze. Treba biti oprezan, a na svakom je individualno da odluči kada će u nabavku mineralnog đubriva - rekao je Marinković.

Izumiranje

Savo Bakajlić kaže da je u Semberiji i na Majevici 2015. godine bilo oko 15.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a ove godine se za regresirano gorivo u prvom mahu na teritoriji Ugljevika, Bijeljine i Lopara prijavilo svega oko 1.400 proizvođača.

- To je poražavajući podatak iz kojeg se vidi da poljoprivreda izumire - rekao je Bakajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana