Brazde duže uprkos nedaćama

Danijela Bajić
Brazde duže uprkos nedaćama

BANjALUKA - Poljoprivrednici širom Srpske lijepo vrijeme proteklih dana iskoristili su za pripremu proljetne sjetve, a prema njihovim procjenama, ove godine bi se, uprkos svim nedaćama, pod usjevima moglo naći više površina nego lani.

Sjetvu bi, ako to vremenski uslovi dozvole, povrtari trebalo da počnu krajem februara, dok ratari koji će zasijati kukuruz, pšenicu i druge kulture planiraju da izađu na njive nekoliko dana kasnije.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković istakao je za “Glas Srpske” da je proizvodnja ranog rasada u plastenicima i staklenicima uveliko počela, dok je samo pitanje dana kada će ratari krenuti sa prihranom ozimih usjeva.

- Aktivnosti proizvođača trenutno su usmjerene i na nabavku sjemena, đubriva i svega ostalog što je potrebno za sjetvu, uz iščekivanje novog pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja, kada će moći da prijave parcele pod ozimim usjevima i podnesu zahtjeve za regresirano gorivo i ostale benefite koji ih sljeduju - kazao je Marinković.

Dodao je da bi pravilnik trebalo da bude objavljen čak i u narednoj sedmici, jer je sve o tom pitanju privedeno kraju.

Većina predstavnika poljoprivrednika, koji su imali priliku da iznesu prijedloge i sugestije, je zadovoljna predloženim pravilnikom, zbog čega će, istakao je on, doći do blagog rasta sjetvenih površina pod uljaricama, prije svega sojom i suncokretom.

- Što se tiče kukuruza i ostalih jarih usjeva, to su standardne količine i ove godine ne vjerujem da će se nešto značajno promijeniti u odnosu na dosadašnje površine - rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, cijena mineralnih đubriva trenutno je u blagom padu, a očekivanja su da ni sjemenski materijal neće biti skuplji nego što je bio prošle godine.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić kaže da je sjetva rasada već otpočela, a u toku je i priprema zemlje za proizvodnju paprike i krastavca, dok se sjeme krompira, koje je stiglo, stavlja u klijavost.

- S obzirom na to da je opredjeljenje samog resornog ministarstva i svih udruženja da se akcenat stavi na uvećanje proizvodnje, očekivanja su da će u znatnoj mjeri biti uvećanja kad je u pitanju povrće - rekao je Ilić.

Dodao je da ove godine imaju povoljnije cijene mineralnih đubriva dok će im, s druge strane, više novca trebati za pojedini sjemenski i sadni materijal, ali i nova sredstva za zaštitu bilja, koja mnogo više koštaju.

- Sve ćemo mi to na kraju pregurati, samo da nas posluži vrijeme, da ne bude nepogoda kao prošle godine, kada nam je gotovo sva proizvodnja uništena zbog leda  i oluje - istakao je Ilić.

Lijepo vrijeme izmamilo je i voćare, koji ovih dana punom parom rade u voćnjacima.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović kazao je da se orezivanje voćaka privodi kraju, te da im ovi januarski dani idu naruku.

- Rezidba stabala je krenula još u novembru na nekim voćnim vrstama i sortama. Sa kruškama smo gotovo završili, dok puno posla nije ostalo ni oko šljiva. Dobri su, takođe, i uslovi za razvoj i zaštitu biljaka. Imamo dosta ledenih sati, što odgovara da ne krene vegetacija - rekao je Dojčinović.

Iako su u pitanju manje površine, u najavi je i veća proizvodnja voća, jer su, kaže Dojčinović, izmijenili sortiment te će biti rađeno kvalitetnije.

Osiguranje

Predstavnici poljoprivrednika istakli su da je ove godine akcenat, između ostalog, stavljen i na osiguranje proizvodnje, te su pozvali sve povrtare i ratare da na vrijeme to urade imajući u vidu da je nevrijeme tokom prošle godine nanijelo ogromnu štetu, zbog čega su bili u velikom gubitku. Pravo na sredstva za sufinansiranje premije osiguranja primarne poljoprivredne proizvodnje prošle godine imali su korisnici podsticaja koji se bave stočarskom, voćarsko-vinogradarskom te povrtarskom i ratarskom proizvodnjom. Korisnici su pravo na podsticajna sredstva ostvarivali na osnovu zahtjeva koji podnose Agenciji za agrarna plaćanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana