Braći Vranješ iz Banjaluke letenje zapisano u krvi

Dejan Jovičić
Foto: D.J.

BANjALUKA - Ljubav prema aeromodelarstvu braći Srđanu (16) i Sergeju Vranješu (12) iz Banjaluke usađena je u genima, jer su nastavili uspješnu porodičnu tradiciju bavljenja vazduhoplovnim sportovima, a nisu daleko ni od ispunjenja svojih snova da se popnu na krov svijeta.

Iako su među rijetkima u Srpskoj i BiH koji se bave ovim atraktivnim sportom, Vranješi su napravili iskorak na međunarodnoj sceni, plasirajući se ove godine među deset najboljih juniora svijeta u kategoriji F1A na listi Svjetske vazduhoplovne federacije (FAI).

To je rezultat dobrih nastupa na takmičenjima širom bivše Jugoslavije i regiona gdje su učestvovali kao članovi Aero-kluba „ULL” iz Banjaluke i juniorske reprezentacije BiH, a uspjeh je veći samom činjenicom da po kvalitetu modela sa kojima se takmiče i budžetom sa kojim raspolažu daleko zaostaju za ostalim zemljama, poput Poljske, Švedske, Njemačke i SAD koje su u samom vrhu.

- Prošla sezona je za mene bila sjajna i prvorangirani sam u seniorskoj i juniorskoj reprezentaciji BiH. Sa velikim nestrpljenjem očekujem predstojeće svjetsko juniorsko prvenstvo u Makedoniji, koje se održava od 4. do 9. avgusta i ukoliko nas sreća posluži pokušaćemo osvojiti jedno od prva tri mjesta, što bi bio presedan, jer do sada nijedan naš junior nije osvajao medalje na velikim takmičenjima - rekao je Srđan.

Ove godine su uspjeli nabaviti tri nova modela, tako da su i njihova očekivanja samim tim velika. Ističe da je ovo skup sport jer jedan takmičarski model košta od 1.500 do 3.000 evra.

- Modele nabavljamo najčešće kroz sponzorstva, donacije i putem javnih poziva. Nabavka ide teško jer se radi o neafirmativnom sportu na našim prostorima i jednom takmičaru su potrebna bar tri modela pošto se desi da se u toku takmičenja izgubi ili slomi tako da morate imati rezervu. To dovoljno govori o tome zbog čega nas u ovom sportu nema mnogo - naglašava Srđan.

Pored dobrog modela, za uspjeh je, kako kaže, neophodno biti u trenažnom procesu, ali imati i izvjesnu dozu sreće, jer se često desi da i sa starijim modelom odnesete pobjedu nad mnogo iskusnijim vršnjacima.

Pripreme za takmičenja sa bratom Sergejom obavlja u Novoj Topoli i Novoj Pazovi pod mentorstvom Radoja Blagojevića, a sve je, prema njihovim riječima, počelo još u najranijim danima kada su uz oca i djeda zavoljeli aeromodelarstvo.

- Naš pokojni djed Milenko Vranješ se bavio jedriličarstvom i bio je prije rata prvak u bivšoj Jugoslaviji. Pored toga, volio je motorne zmajeve, a pošto je bio nastavnik tehničkog išao je redovno sa djecom na takmičenja. I naš otac Dejan je uz njega zavolio taj sport, a zatim zarazio modelima i nas tako da se tradicija nastavila - kaže Sergej.

Priznaje da je Srđan trenutno uspješniji od njega jer se duže bavi modelarstvom ali, kako kaže, ne zadugo jer je na nedavnom takmičenju u Hrvatskoj imao bolje rezultate, tako da mu je za petama na rang-listi Svjetske vazduhoplovne federacije.

- Planiramo i u budućnosti da se bavimo ovim sportom koji je jedinstven jer objedinjuje sve generacije. Uz to treniram i košarku već pet godina, a Srđan se još bavi i streljaštvom, tako da smo veoma aktivni u slobodno vrijeme - ističe Sergej Vranješ.

Aero-klub „ULL” trenutno okuplja osam takmičara, po četiri seniora i juniora i posljednjih nekoliko godina njihovi juniori su redovno među deset prvoplasiranih u svijetu.

Finansije

Predsjednik kluba i selektor juniorske reprezentacije BiH Miloš Budimčić, kaže da su finansije njihov najveći problem.

- Troškovi stalno rastu, ali uspijemo nekako nastupiti na od osam do 10 svjetskih kupova tokom godine. Ove godine smo samostalno pronašli sredstva za kotizaciju za evropsko i svjetsko prvenstvo, u iznosu od 3.000 evra i nabavku tri nova modela u iznosu od 7.000 evra. Dio sredstava za jedan model doznačio je grad Banjaluka, na čemu im zahvaljujemo - rekao je Budimčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana