Božićni paketići za djecu iz Srbije i Srpske

Srna
Foto: srna

BEOGRAD - Fondacija princeze Katarine Karađorđević, u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Lajflajn" iz Čikaga, obezbijedila je božićne paketiće za više od 1.000 djece iz Srbije i Republike Srpske. Iz Fondacije je saopšteno da pokloni uključuju odjeću, obuću, igračke, higijenske proizvode, školski pribor, slatkiše i grickalice.

Paketići su stigli u 16 domova za djecu bez roditeljskog staranja, tri dnevna boravka za djecu sa posebnim potrebama, tri obrazovne ustanove i četiri utočišta za žene na području Beograda, Pančeva, Kragujevca, Sombora, Subotice, Novog Sada, Aleksinca, Bele Crkve, Trstenika, Kosova i Metohije, Banjaluke, Bijeljine i Milinog Sela kod Lopara.

"Posebno se radujemo što će paketići stići i do dece iz srpskih porodica na Kosovu i Metohiji. Osim paketića, Lajflajn Čikago i Fondacija Princeze Katarine su organizovali i dopremanje hrane za božićnu večeru za djecu u 13 sirotišta kako bi najmlađi uživali u prazničnoj trpezi", naglasili su u Fondaciji.

Paketi hrane za socijalno najugroženije stigli su u više od 100 porodica iz Milinog Sela, Banjaluke i sa Kosova i Metohije.

Fondacija je zahvalila donatorima, ističući da su se u projekat uključili Delegacija EU u Srbiji, kao i ambasade Rusije, SAD, Australije, Japana, Italije, Češke, Kuvajta, Hrvatske, Finske, Angole i Mjanmara, kao i nekoliko kompanija i tri internacionalne škole u Beogradu. /kraj/gđ/sđp/foto
Stanko
Stanko Smoljanović
TURISTA VIŠE ZA 90 ODSTOSARAJEVO, 5. JANUARA /SRNA/ - U BiH je tokom 11 mjeseci lani registrovano 875.838 turista, što je više za 89,9 odsto nego u istom periodu 2020. godine, podaci su Agencije za statistiku.
U tom periodu turisti su ostvarili 2.061.353 noćenja, što je za 77,5 odsto više u odnosu na prvih 11 mjeseci 2020. godine.

Broj noćenja domaćih turista tokom 11 mjeseci lani veći je za 38,1 odsto, a stranih veći za 137,8 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 47 odsto, a stranih 53 odsto.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije 15,7 odsto, slijede turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 12,6 odsto, Hrvatske 10,1 odsto, Saudijske Arabije 8,3 odsto, NJemačke 5,4 odsto, Kuvajta četiri odsto, Turske 3,9 odsto i Slovenije 3,6 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 36,4 odsto noćenja.

Kada je riječ o dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu je Finska sa prosječnim zadržavanjem od 4,4 noći, slijede Iran sa 4,3 noći, Kuvajt sa četiri noći, Kina sa 3,4 noći, Malta sa 3,3 noći, Katar sa 3,2 noći i Indija sa 3,1 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 92,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana