BORS proslavio krsnu slavu: Čuvanje sjećanja na pale borce dužnost i obaveza svih

Dejan Jovićić, Srna
BORS proslavio krsnu slavu: Čuvanje sjećanja na pale borce dužnost i obaveza svih

BANjALUKA- Polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća u opštinskim i gradskim boračkim organizacijama širom Srpske proslavljena je krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) - Mitrovdan.

Centralna proslava održana je u Srpcu odakle je poručeno da se sve neprilike lakše prevazilaze u slozi i da zajedno treba raditi na planu da se poboljšanja život boraca.

-Čuvanje kulture sjećanja na borce koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske obaveza je sadašnjih i budućih generacija kako se ne bi zaboravila naša slavna istorija- izjavio je u Srpcu predsjednik Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić.

Savić je dodao da su dvije mitrovdanske bitke u kojima je za nekoliko dana poginulo 66 boraca Nevesinjske brigade, jedan od sinonima borbe za slobodu srpskog naroda.

- Živote za Republiku Srpsku je dalo 23 hiljade boraca VRS, a to je više od 20 velikih škola koje bi danas napunili svojim naraštajima. U Srpcu se jako trude da na ovakva obilježavanja dovode đake, što je lijepa poruka. Poručio bih nastavnicima i profesorima da svakog prvog dana u novoj školskoj godini održe istorijski čas na ovu tematiku – rekao je Savić.

On je naglasio da su sloga i jedinstvo u ovom trenutku najviše potrebni Boračkoj organizaciji RS kako bi se prevazišle određeni sukobi kojih je bilo u proteklom periodu.

- Svjesni smo problema koje još nismo uspjeli riješiti, naročito onih socijalne prirode, ali dosta toga je i učinjeno. Vjerujem da ćemo uspjeti pronaći dobar odgovor na sve izazove koji su pred nama – rekao je Savić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac, Goran Plotan, rekao je da je u proteklom ratu učestvovalo oko 4.500 srbačkih boraca, od čega je stradalo njih 145 a 600 su ostali ratni vojni invalidi.

- U zadnje dvije godine novo rukovodstvo se dosta posvetilo rješavanju problema boračkih kategorija. Izašli smo na teren, uvidjeli loše stambene uslove jednog broja članova, što je rezultiralo da u zadnjih godinu i po izgradimo pet novih i adaptiramo 12 postojećih kuća. Samo u posljednjih godinu učlanili smo oko 200 novih članova i trenutno ih ima preko dvije hiljade u našoj organizaciji – rekao je Plotan.

Direktor Republičkog centra za istrašvanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, rekao je da su prema njihovom popisu, od 1991. do 1995. godine, stradala 35.042 lica srpske nacionalnosti, vojnika i civila.

- Da nije bilo Vojske Republike Srpske, koja je sačuvala naše vjekovno ognjište, taj broj bi bio još veći - rekao je Kojić.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, rekao je da u Srpcu aktivno djeluje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji zajedno sa organizacijama koje okupljaju boračke kategorije organizuje godišnje parastose i druge značajne jubileje, te gradi i održava spomen obilježja.

U Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služeni su liturgija i pomen poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata povodom obilježavanja krsne slave BORS-a, nakon čega su položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da je slava Boračke organizacije prilika da još jednom pomenu poginule saborce i na slavskom ručku ugoste predstavnike ustanova i organizacija sa kojima sarađuju.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić čestitao je svim borcima krsnu slavu Mitrovdan, te istakao da je i ovaj dana prilika da se izrazi poštovanje prema svima brocima koji su svoje živote dali za odbranu Republike Srpske.

-Ne smijemo da zaboravimo nijednog borca i žrtvu i moramo da čuvamo ono što nam je najsvetije, a to je Republika Srpska - poručio je Adžić.

Vjence na spomen-obilježje poginulim borcima u Gradišci položili su predstavnici grada, Gradske boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, SUBNOR-a i SNSD-a.

Spomen park u Doboju

Predsjednik Skupštine dobojske Boračke organizacije Pero Tubić rekao je, povodom povodom obilježavanja krsne slave ove organizacije - Mitrovdana, da se završava priprema izgradnje spomen-parka poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

-Biće to jedno od reprezentativno mjesto za koje postoje više idejnih rješenja - istakao je Tubić.

On je zahvalio Gradskoj upravi i gradonačelniku Borisu Jeriniću za korektnu podršku.

Jerinić je ukazao na dobro saradnju sa Boračkom organizacijom, pohvalivši njeno rukovodstvo i radi na unapređenju položaja svojih saboraca i porodica poginulih.

On je najavio nastavak podrške Gradske uprave ovoj organizaciji kako bi nastavila svoju misiju.

Odavanjem pošte svim poginulim i preminulim saborcima i lomljenjem slavskog kolača u Svetosavskom domu, pripadnici Boračke organizacije iz Bratunca danas su svečano proslavili krsnu slavu - Mitrovdan.
Prethodno je odata počast i položeno cvijeće u bratunačkoj Spomen-sobi.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije u Bratuncu Željko Lazić čestitao je saborcima današnji praznik i slavu rekavši da se ne smije zaboraviti borba srpskog naroda u BiH za slobodu i očuvanje Republike Srpske kao jedinog garanta za slobodan život Srbima sa lijeve strane Drine.

Boračka organizacija opštine Istočno Novo Sarajevo obilježila je danas krsnu slavu Mitrovdan, služenjem Svete liturgijom u crkvi Svetog Đorđa na Vracama, te služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca na centralnom krstu na Vojničkom groblju.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je novinarima da je slava Boračke organizacije prilika da se oda pomen poginulim saborcima i da se ukaže na sve teškoće koje su pred njima.

-U ratu smo imali jedini cilj - da sačuvamo Republiku Srpsku i svoje živote. Danas su se na nas svi okomili da unište ono što smo stvarali i za šta smo dali velike žrtve. Danas nam je više nego ikada potrebno jedinstvo i pozivam sve da učinimo maksimum na njegovom očuvanju i suprotstavimo politikama iz Sarajeva - izjavio je Tuševljak.

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da su se predstavnici Boračke organizacije, kao i gradske i lokalne vlasti, danas okupili da odaju počast svim poginulim i stradalim borcima i da se zahvale svim živim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

-Ovo je još jedna prilika da se prisjetimo značaja koji su oni dali u stvaranju Republike Srpske i opstanku srpskog naroda na ovim prostorima - rekao je Katić.

Kao najprioritetnija pitanja načelnik je naveo zapošljavanje demobilisanih boraca i pripadnika porodica poginulih boraca, dodajući da je veoma teško svima omogućiti radno mjesto.

-Mislim da možemo da se pohvalimo da, ne iz godine u godinu, nego iz mjeseca u mjesec, obezbijedimo određen broj radnih mjesta za ovu kategoriju stanovništva - naglasio je Katić.

Boračka organizacija opštine Brod obilježila je danas krsnu slavu služenjem Svete liturgije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, osveštanjem slavskog žita i lomljenjem slavskog kolača.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Radoslav Kokić čestitao je slavu svim borcima Republike Srpske, ističući da je ovo dan kada se sjećaju poginulih i ranjenih saboraca.

Parastosi i polaganja vijenaca

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić kaže da je u izradi i nova odluka o dopunskim pravima demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, koje se finansiraju iz budžeta opštine Brod.

Krsna slava u Krupi na Uni obilježena je parastosom, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim borcima 11. krupske lake pješadijske brigade u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine.

U redovima 11. krupske lake pješadijske brigade bilo je 2.960 boraca, poginulo je 310, a ranjeno njih 938.

Krupska brigada je dva puta odlikovana Ordenom Nemanjića.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu danas su povodom Mitrovdana služeni liturgija i parastos poginulim borcima.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić služio je pomen za poginule borce Vojske Republike Srpske, te im odao zahvalnost, ističući da se bol i tuga porodica ne mogu umanjiti, ali da sjećanje na njih treba da ostane trajno.

Narić je naglasio da je Republika Srpska jedini garant ostanka srpskog naroda i zbog toga treba njegovati sjećanje na poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predstavnici Boračke organizacije i opštine položili su vijence kod spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon čega su u prostorijama ove organizacije upriličeni obred lomljenja slavskog kolača i slavski ručak.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kotor Varoš Miladin Savanović čestitao je svim borcima današnji praznik i apelovao na jedinstvo kada je riječ o strateškim i vitalnim pitanjima za Republiku Srpsku.

-Čuvajući tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata, šaljemo poruku da nema preče stvari nego da potomci čuvaju vrijednosti svojih predaka - istakao je Savanović.

Čestitajući krsnu slavu Boračkoj organizaciji, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan naglasio je da borci koji su dali život za odbranu svog zavičaja i Republike Srpske ne smiju biti zaboravljeni.

Povodom Mitrovdana, danas su u Novom Gradu položeni vijenci i prislužene svijeće kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a potom je upriličen slavski obred i slavski ručak.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da je Boračka organizacija strateški partner opštine.

-Trudimo se da svi članovi ove organizacije budu pomognuti u akcijama koje realizuje lokalna uprava. Boračka organizacija i druge organizacije proistekle iz minulog rata imaće podršku i u narednom periodu - rekao je on.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić naveo je da je pravo na mjesečni borački dodatak ostvarilo 360 demobilisanih boraca iz ove lokalne zajednice mlađih od 65 godina.

-Ove godine izgrađeno je spomen-obilježeje poginulim borcima u naselju Jablanica, obnovljene su spomen-ploče u zgradi autobuske stanice u Novom Gradu i u naselju Trgoviše - rekao je Gačić.

Prema njegovim riječima, u planu je izgradnja spomen-obilježja u Blatni, Kršljama, Poljavnicama i Rudicama.

U redovima Novogradske brigade bilo je 5.500 boraca, njih više od hiljadu je ranjeno, a od 348 poginulih boraca iz Novog Grada 248 su bili pripadnici ove brigade. Brigada je odlikovana Ordenom Nemanjića.

Mitrovdan je u Sokocu obilježen služenjem liturgije u Crkvi Svetog proroka Ilije za sve borce poginule u odbrani Republike Srpske i sve do sada preminule pripadnike Vojske Republike Srpske, polaganjem vijenaca kod centralnog spomenika borcima poginulim u odbrani Sarajevsko-romanijske regije, posjetom Spomen-sobi i obredom lomljenja slavskog kolača u sokolačkom Parohijskom domu.

Srpsku čuvati i braniti

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac Željko Lalić istakao je danas da se mnogi nisu pomirili s tim da Republika Srpska treba da postoji, zbog čega se Srpska i dalje mora čuvati i braniti.

-Smeta njima naša borba i naše žrtve i sve to pokušavaju umanjiti. Nadam se da ćemo imati snage i pameti da zajedno sa rukovdstvom i svim političkim snagama i građanima sačuvamo Republiku Srpsku i da je ostavimo ovakvu slobodnu i našim budućim pokolenjima da slobodno žive u onome što je stvorilo 24.000 naših saboraca koji su život uložili u njenu odbranu - rekao je Lalić danas novinarima na Sokocu.

Lalić je pripadnicima BORS-a čestitao krsnu slavu - Mitrovdan, te naveo da opštinska Boračka organizacija proslavlja slavu u vrijeme pandemije pridržavajući se predloženih epidemiološkoh mjera.

On je naveo da su se sastali sa porodicama poginulih, ratnim vojnim invalidima i saborcima kako bi razmijenili mišljenja o situaciji u kojoj žive.

Lalić, koji je i predsjednik Regionalnog odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, naglasio je da ima pomaka u rješavanju statusa srpskih boraca i da se Boračka organizacija prošle godine uspjela izboriti za „određena prava ljudi koji to do sada nisu imali“.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica čestitao je krsnu slavu Mitrovdan predsjedniku BORS-a generalu Milomiru Savčiću i svim boračkim kategorijama, ističući veliki doprinos srpskih boraca u odbrani Republike Srpske i srpskog naroda na područjima gdje su Srbi živjeli od 1992. do 1995. godine, kada je 21. novembra i verifikovana Republika Srpska i međunarodno periznata u Dejtonu, a mjesec dana potom i ovjerena u Parizu.

On je naglasio da lokalna uprava ima odličnu saradnju sa opštinskom Boračkom organizacijom i da se svake godine u opštinskom budžetu planiraju znatna sredstva za redovan rad ove organizacije i za dopunska prava boračkih kategorija.

Bjelica je naglasio da će 64 porodice, uglavnom boračkih kategorija i porodica poginulih boraca, ovih dana dobiti opremljene stanove u novoizgrađena dva stambena objekta na Sokocu.

Prema njegovim riječima, to su porodice koje su se raselile na Sokolac poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nalaze se u prihvatnom centru na Majdanima ili u aletrnativnom smještaju u Brezjaku, a njihovi najmiliji su sahranjeni na Malom Zejtinliku.

U Spomen-sobi u Milićima danas je, povodom krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske - Mitrovdana, obavljen obred lomljenja krsnog kolača i služen parastos za poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Milići Dragutin Đuričić izjavio je novinarima da je na području ove lokalne zajednice poginuo 231 borac i 31 civil, te da je ovo poseban dan kada se vraćaju sjećanja na saborce koji su živote dali za odbranu Republike Srpske.

-Danas smo dali do znanja svima da mislimo na najbolje među nama, da ih nismo zaboravili i da ćemo svakim danom njegovati uspomenu na te hrabre ljude - istakao je Đuričić.

On je podsjetio da na području opštine ima 150 nezaposlenih boraca prve i druge kategorije, čiji će status pokušati da riješe u narednom periodu.

Đuričić je borcima poželio dobro zdravlje, da dugo požive i da oni koji su počinili zločine nad Srbima budu privedeni pravdi.

Načelnik opštine Milići Marko Savić čestitao je svim borcima u Republici Srpskoj krsnu slavu i poželio im svaku sreću u ovim teškim vremenima.

-Mi nikada nećemo zaboraviti one koji su najviše dali za Republiku Srpsku, kao ni njihove porodice. Bićemo im uvijek na raspolaganju da vide da nisu sami - izjavio je Savić.

Parastosu, koji je služio sveštenik Ljubiša Vujičić, prisustvovali su predstavnici rukovodstva opštine i Boračke organizacije Milići, te porodice poginulih boraca.

Boračka organizacija opštine Višegrad obilježila je danas krsnu slavu Mitrovdan, a osim slavskog obreda, služeni su liturgija i parastos za poginule borce u Hramu Presvete Bogorodice, te položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja borcima poginulim odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Svetozar Guzina rekao je da je Mitrovdan ove godine obilježen skromnije zbog pandemije virusa korona.

-Uprkos teškoj situaciji, Boračka organizacija je uradila mnogo za boračku populaciju u Višegradu. Predsjedništvo je donijelo odluku da svim borcima koji su bolovali od kovida 19 podijeli po 150 KM, a ove godine je renoviran i centralni spomenik borcima Vojske Republike Srpske - naveo je Guzina.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević je u svoje ime i u ime opštine Višegrad čestitao svima koji proslavljaju Mitrovdan, sa željom da slave dugo.

-Ovo je dan kada se prisjećamo svih onih koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske, svih boraca, ratnih invalida i svih koji su dali doprinos za stvaranje Republike Srpske. Ne smijemo zaboraviti dešavanja iz tih godina i ne smijemo dozvoliti da nam se tako nešto ponovi - istakao je Đurević.

Predstavnici trebinjske Boračke organizacije, grada Trebinja, Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ i Policijske uprave Trebinje danas su položili cvijeće kod spomenika braniocima Trebinja od 1992. do 1996. godine, povodom Mitrovdana - krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske.

Potpredsjednik Boračke organizacije Trebinje Maksim Mrakić kaže da je najmanje što se može na današnji dan sjetiti se saboraca koji su živote dali za odbranu Republike Srpske da bismo danas živjeli u miru.

On je poručio da odavanje pošte i služenje pomena najmanje što se može učiniti za borce, te istakao da položaj boraca u cijeloj Republici Srpskoj, pa tako i u Trebinju, nije na zavidnom nivou.

-Žalosno je da nakon ovoliko godina poslije rata imamo još nezaposlenih boraca, a najteže je to što imamo djecu poginulih boraca koji ne rade  - istakao je Mrakić.

U prostorijama trebinjske Boračke organizacija obavljeno je lomljenje slavskog kolača, povodom Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kostajnica izjavio je Srni povodom krsne slave ove organizacije Mitrovdana da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo 900 boraca sa područja ove lokalne zajednice koji su prošli gotovo sva ratišta, od sarajevskog, dobojskog, srbobranskog i grahovskog.

-Za Republiku Srpsku život su dala 42 borca iz Kostajnice, a 124 su ranjena - naveo je Marinković.

On je rekao da su borci Kostajničkog bataljona bili u sastavu Novogradske brigade, 43. Prijedorske brigade, 16. Banjalučke brigade i 11. Dubičke brigade.

-Prošli su gotovo sva ratišta, od sarajevskog, dobojskog, srbobranskog i grahovskog do Suve Međe i dali značajan doprinos u stvaranju Srpske - istakao je Marinković.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija opštine Kostajnica ima 430 članova.

Ova organizacija je danas povodom Mitrovdana priredila slavski ručak.

Boračka organizacija opštine Brod obilježila je danas krsnu slavu služenjem Svete liturgije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, osveštanjem slavskog žita i lomljenjem slavskog kolača.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Radoslav Kokić čestitao je slavu svim borcima Republike Srpske, ističući da je ovo dan kada se sjećaju poginulih i ranjenih saboraca.

Donacija Košarca

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, izvršni direktor kompanije TRB Marko Mrkajić i predsjednik Mjesne zajednice Kravica Nenad Milovčević danas su odali počast i položili vijence na centralnom spomen-obilježju u Kravici za 3.267 stradalih Srba iz regije Birač povodom Mitrovdana.

Ministar Košarac ovom prilikom uručio je novčanu donaciju u visini svoje mjesečne plate za potrebe rekonstrukcije i uređenja spomen-obilježja u Kravici, javila je Srna.

Tim povodom, predsjednik Mjesne zajednice Kravica Milovčević uručio je Košarcu Zahvalnicu za neizmjernu podršku i bratski odnos prema narodu Kravice.


 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana