Borojević: Riješićemo problem sa kreditnim obavezama

Srna
Foto: Srna

KNEŽEVO - Načelnik opštine Kneževo Goran Borojević rekao je danas da je dogovoreno formiranje tima u vezi sa otplatom ranije uzetog kredita Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske u smislu da se "prepakuje" kako ne bi pravio probleme u funkcionisanju ove lokalne zajednice.

On je dodao d će se time rastereti opština, koja je trenutno mnogo zadužena.

"Naprimjer, samo na stavci investicija imamo nula KM, a sve zbog toga", rekao je novinarima Borojević u Kneževu nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, ministrima Srpske i rukovodstvom IRB-a. On je podsjetio da je ovaj kredit IRB realizovan 2011. godine za rješavanje problema vodovoda, lokalne infrastrukture i rasvjete, te da je bio vrijedan 5,6 miliona KM. "A sa svim kamatama i slično danas iznosi 13,2 miliona KM.

Sa tom godišnjom ratom od 1,4 miliona KM ne možemo se izboriti bez pomoći Vlade Republike Srpske. Dakle, cilj je da se smanji rata i oslobode budžetska sredstva", rekao je Borojević i podsjetio da je ovogodišnji planirani budžet Kneževa 5,6 miliona KM. On je, zahvalivši Cvijanovićevoj za posjetu, rekao da je na sastanku dogovoreno da će ove godine biti rekonstruisano oko sedam kilometara regionalnog puta Mitrovići–Karanovac, a kasnije i ostatak.

Vršilac dužnosti direktora IRB Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je kredit dat Kneževu opteretio funkcionisanje ove opštine, ali da je predložen model njegove otplate da se problemi na tom planu prevaziđu. "Time će se znatno smanjiti kreditno opterećenje Kneževa. Dakle, to podrazumijeva novi aranžman koji smo usaglasili i na kome ćemo do kraja sedmice zajednički raditi", rekao je Vrhovac i dodao da će javnost o svemu biti blagovremeno obaviještena.

Sastanku sa rukovodstvom opštine Kneževo prisustvovali su i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar finansija Zora Vidović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana