Boris Trogrančić: Za dobru fotografiju vrijedi se pomučiti

Milijana Latinović Radošević
Boris Trogrančić: Za dobru fotografiju vrijedi se pomučiti

BANjALUKA - Da ljepote naše zemlje i te kako mogu parirati svjetskim turističkim biserima svjedoči činjenica da je fotografija planine Prenj, autora Borisa Trogrančića iz Fojnice, ušla u uži izbor za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za iduću godinu.

Među 75 fotografija pristiglih iz Azije, Kine, Amerike našla se i ona koja prikazuje planinski masiv u sjevernom dijelu istočne Hercegovine, a publika i stručni žiri izabraće njih 13 koje će biti uvrštene u kalendar.

Ne skrivajući uzbuđenje, Trogrančić je kazao za "Glas Srpske" da je ovo prvi put da se prijavio te da je baš pozitivno iznenađen.

- Još sam pod utiscima. Poslao sam fotografiju planine Prenj koju sam napravio sa planine Vranica. Trudim se da obiđem što više skrovitih mjesta, manje poznatih široj javnosti, ruralna područja. Inače sam strastveni planinar tako da mi nije problem pješačiti i satima čekati izlazak ili zalazak sunca, da bih napravio vrhunsku fotografiju - ispričao je ovaj zaljubljenik u fotografije.

S ponosom kaže da je ulazak u uži izbor na konkursu Svjetske meteorološke organizacije za njega već ogroman uspjeh.

- Čak i da moja fotografija ne bude izabrana, činjenica da je moj rad prepoznat i da je uopšte u užem krugu za mene znači mnogo - rekao je Trogrančić, dodavši da svi koji žele mogu da ga podrže lajkujući njegovu fotografiju na "Fejsbuk" i "Flikr" nalogu Svjetske meteorološke organizacije do 21. oktobra.

Ljubav prema fotografiji, priča Trogrančić, naslijedio je od strica.

- Još dok sam bio dijete stric je uvijek imao neki foto-aparat ili kameru i dao bi meni iako sam bio dječak da nešto snimam ili fotografišem. S vremenom sam dobio za rođendan neki mali, jeftini foto-aparat pa sam sve više napredovao. Međutim, oprema nije najvažnija, najbolji foto-aparat je onaj koji u datom trenutku imate kod sebe - rekao je Trogrančić.

Inače se bavi ruralnim turizmom, uključen je aktivno u projekat USAID-a koji se bavi najljepšim selima u BiH.

- BiH je ove godine ušla u svjetsku mrežu najljepših sela. Na našoj listi sada je 17 sela u BiH. Angažovan sam na promociji ruralnog turizma - kazao je Trogrančić, naglasivši da je po zanimanju inženjer multimedije.

Fokus kalendara Svjetske meteorološke organizacije za 2025. godinu je promocija ljudi i zajednica koji zajedno rade na pružanju zaštite od opasnih meteoroloških i hidroloških pojava, posebno kroz sistem ranog upozoravanja na opasne pojave.

"OVČIJI BROD"

Boris Trogrančić je ispričao da je u januaru ove godine na konkursu Turističke organizacije RS osvojio treće mjesto sa fotografijom iz nevesinjskog sela Bratač koja prikazuje stari most "Ovčiji brod".

- Ta nagrada mi je bila vjetar u leđa da se prijavim i na ovaj konkurs. To je dokaz da je neko prepoznao moj rad i trud - kazao je Trogrančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana