Borenović: Nemjerljiva uloga vojske u odbrani Srpske

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA- Predsjednik PDP-a Branislav Borenović čestitao je Dan Vojske Republike Srpske /VRS/ svim pripadnicima VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, ističući da je Vojska imala nemjerljivu ulogu u odbrani Republike i srpskog naroda na ovim prostorima.

"Hrabrost kao nasljedstvo predaka, odlučnost i nepokolebljivost kao osobine koje nas kao narod krase, bili su simboli naše vojske koja je časno i junački ustala prvo da odbrani svoje porodice i ognjišta, a onda i za viši cilj - čuvanje Republike Srpske koja je u miru stvorena, a ratom bila prinuđena da se brani", navedeno je u čestitki.

Borenović je istakao da se Republika Srpska nikada neće dovoljno odužiti pripadnicima svoje vojske, saopšteno je iz PDP-a.

"Naša dužnost danas je da se sa dubokim poštovanjem i pijetetom sjetimo svih koji su dali živote za otadžbinu i damo zavjet da ćemo učiniti sve da njihovi potomci, porodice i preživjeli saborci žive dostojanstvenim životima u Republici Srpskoj za kakvu su se oni borili – snažnoj, stabilnoj i pravednoj", poručio je Borenović.

Parastosom i polaganjem cvijeća, te centralnom svečanošću u kasarni "Kozara" danas će u Banjaluci biti obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je postojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana