Borenović: Izgradnja spomenika u srpskom povratničkom selu provokacija

SRNA
Borenović: Izgradnja spomenika u srpskom povratničkom selu provokacija

BANjALUKA - Izgradnja spomenika bošnjačkim žrtvama u srpskom selu Tomina kraj Sanskog Mosta, mjestu gdje su oduvijek živjeli samo Srbi, predstavlja provokaciju usmjerenu ka malobrojnom srpskom stanovništvu, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

"Bilo bi potpuno neprimjereno osporavati bilo kome da gradi spomenike žrtvama svog naroda, ali ne vidim logičan razlog da se gradi u mjestu u kojem žrtve nisu ni živjele, niti su na tom mjestu stradale, osim želje za provokacijom srpskih povratnika", rekao je Borenović.

On je istakao da su na području Sanskog Mosta u posljednje vrijeme učestali napadi na srpska i pravoslavna obilježja, poput skrnavljenja spomenika žrtvama iz Drugog svjetskog rata, koji je nedavno obnovljen.

"Znam da preostali Srbi u okolini Sanskog Mosta žele da žive u miru i toleranciji sa komšijama i na svojim ognjištima. Svaka vrsta provokacije nikako ne doprinosi dugoročnom pomirenju i stabilnosti", poručio je Borenović.

On je apelovao da nadležni na svim nivoima vlasti, počev od opštinskog, promptno reaguju da se ne grade spomenici na mjestima gdje ne pripadaju i da svaka vrsta izazivanja nacionalnih i vjerskih netrpeljivosti odmah prestane, saopšteno je iz PDP-a.

Mještani povratnivi u srpskom selu Tomina kod Sanskog Mosta kažu da bošnjačke civilne žrtve rata kojima se gradi spomenik nisu bili žitelji ovog sela, niti su stradali na toj lokaciji. Smatraju da bošnjačke vlasti na perfidan način žele da im pripišu zločine koji se u tom kraju nisu dogodili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana