Bogatstva na pretek, a novca malo

Miloš Vasiljević
Bogatstva na pretek, a novca malo

BANjALUKA - Iako obiluju velikim prirodnim bogatstvima 21 opština u Srpskoj nema lokalnu turističku organizaciju, a među njima je i Mrkonjić Grad, koji je zbog Pecke i jezera Balkana jedan od omiljenih destinacija za domaće, ali i strane turiste.

Srpska nudi bijeg u prirodu i jedinstveni odmor daleko od gradske vreve, a zadatak lokalnih turističkih organizacija je da promovišu blagodeti svoga kraja i na taj način privuku veći broj turista. Međutim, na tom putu, kako kažu nadležni na lokalu, najveća prepreka je manjak novca u kasi.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad, Dragan Vođević rekao je za “Glas Srpske” da su prošle godine formirali odsjek turizma pri Kulturnom centru koji je preteča lokalne TO koja će biti osnovana, a on se nada, već iduće godine.

- Do kraja godine usvojićemo strategiju razvoja opštine na sedam godina i prioritet nam je turizam i održivi razvoj. Ipak, da osnujemo turističku organizaciju treba nam 200.000 maraka, da zaposlimo dva ili tri radnika, da im kupimo opremu, kancelariju i obezbijedimo novac za promociju i putovanja - rekao je Vođević i naglasio da su i do sada radili na razvoju turizma.

Lokalnu turističku organizaciju nema ni opština Jezero, čija načelnica Snežana Ružičić kaže za “Glas Srpske” da će uskoro formirati turističko razvojnu agenciju, kao javnu ustanovu i na taj način će od boravišne takse imati priliv u budžet opštine.

- Radimo na razvoju turizma, ali nemamo novca u budžetu da bismo zaposlili ljude i to bi bio ozbiljan teret, jer smo izrazito nerazvijena opština. Nekad ni postojanje lokalne turističke organizacije nije mjerilo da će nešto biti uspješno ili ne - rekla je Ružičićeva.

Da je najveći problem finansiranje lokalnih turističkih organizacija smatra i rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske (TORS) Marko Radić. On kaže da su lokalne organizacije bitne jer se bave mikrolokacijama, ponudom, aktivnostima, događajima i svim ostalim što promoviše njihov kraj.

- Ne možemo reći ni da su sve postojeće lokalne turističke organizacije aktivne i ažurne u smislu dnevnih i sedmičnih aktivnosti promocije, ali mnogo njih jeste. Međutim, ima i dosta opština koje imaju dobru ponudu, ali nemaju lokalne turističke organizacije, poput Mrkonjić Grada - rekao je Radić.

Prema njegovim riječima, zadatak lokalnih turističkih organizacija je i saradnja sa malim proizvođačima tog kraja i prezentovanje ponude kroz organizaciju različitih manifestacija.

- Najbolje znaju šta se dešava u opštini, znaju ljude koji se bave turizmom i kao takvi su značajni partneri i TORS-u u promociji Srpske kao jedinstvene destinacije - rekao je Radić.

Podvukao je da je šansa za uspjeh malih poljoprivrednih proizvođača turizam, odnosno ukrupnjavanje njihove ponude.

- Lokalna turistička organizacija može da bude nosilac te ponude, da kroz promociju i razvoj turizma probija put ka gostima - rekao je Radić.

Ekologija

Marko Radić naglašava da bi trebalo da zaštitimo prirodu, rijeke i svih naših 37 jezera te da se predstavimo kao zelena destinacija koja brine o životnoj sredini, prirodnim resursima, ekologiji.

- Turisti vole planinarenje, pješačenje, biciklizam, sportove na vodi, smještaj u ruralnim područjima i  adrenalin, domaću hranu te da se na određen period poistovijete sa lokalnim stanovništvom. Naša šansa je na selu, do koga mora biti dobar put - kazao je Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana