Blagojević; U FBiH više bi tragali za ljubimcem nego za nestalom srpskom staricom

Srna
Blagojević; U FBiH više bi tragali za ljubimcem nego za nestalom srpskom staricom

DOBOJ - Predsjednik Zavičajnog udruženja "Zavidovićani" sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević smatra da bi se više u FBiH tragalo za ljubimcem nego što se tragalo za srpskom staricom Jovankom Đurić /89/ iz Tumara u opštini Lukavac koja je nestala prije više od mjesec dana.

Blagojević je istakao da je FBiH, pogotovo zenički basen, etnički očišćena od Srba koji su na tom prostoru učestalo fizički napadani i zastrašivani.


"Srpski povratnici u FBiH institucionalno su nemoćni i nevidljivi. Gdje je ta sloboda kretanja? Gdje je taj održivi povratak Srba o kojem se govori samo pro forme. Da li je održivi povratak da odnesu staricu kojoj se gubi svaki trag i strahujemo na ono najgore?", rekao je Blagojević.

On je istakao da "Zavidovićani" osuđuju nedavni napad na povratnicu Radmilu Simić u Tumarama, kao i nestanak Đurićeve, navodeći da je krajnje neprihvatljivo da nakon 28 godina od ratnih sukoba u FBiH nema mjesta za Srbe.

"Nestanak Đurićeve dogodio se 31. jula u večernjim časovima. Imam osjećaj da bi organizovanija potraga i interesovanje javnosti bilo oko nestanka kućnog ljubimca. Ne daj Bože, ne želim porediti, ali šta bi se desilo da je Bošnjakinja ili Hrvatica nestala u Republici Srpskoj? Pa, svi bi se digli! Svi bi znali! Sve bi se činilo da se pronađu, ali i pronađe i osudi onaj koji je to počinio", poručio je Blagojević.

On je istakao da se na ovaj način srpskim povratnicima konstatno šalje poruka da nisu dobrodošli u FBiH koja je, a naročito zenički basen, etnički čista od Srba koji su kao domicilno stanovništvo sada statistička greška.

"U Zavidovićima ima oko 100 Srba od prijeratnih 11.600. U Žepču je nekada bilo 2.500, a u Banovićima 4.500 - dok ih danas nema", izjavio je Blagojević.

Blagojević je naglasio da se u Federaciji ne sprovodi održivi povratak kao u Republici Srpskoj - nema putne komunikacije i infrastruktura, a o elektrifikaciji ili zapošljavanju da se ne govori.

"To je toliko omalovažavanje i ignorisanje srpskih povratnika, a niko ne poteže to pitanje", naglasio je Blagojević i ukazao na konstantnu opstrukciju političkog Sarajeva da Srbi ostvare pravo na pravdu i istinu.

Blagojević je istakao će "Zavidovićani" ove godine 15. put zaredom organizovati Marš "Stazama egzodusa" kako bi ukazali na sve strahote masovnog stradanja srpskog naroda Vozuće i naselja iz doline Krivaje i južnog Ozrena, koje je sprovedeno od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja.

On je podsjetio da je tada spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Blagojević nije optimista da će porodice uspjeti da pronađu i sahrane tijela svojih najmilijih koji se 28 godina vode kao nestali, iako se tačno zna ko ih je i kada žive zarobio.

"Tužilaštvo BiH, da hoće, trebalo bi da sasluša komandni i rukovodeći kadar takozvane Armije BiH koji sami u svojim vojnim izvještajima navode da je na datom prostoru, gdje se danas potražuju kao nestali, imenom i prezimenom zarobljeno 64 Srba", izjavio je Blagojević.

On tvrdi da u tim izvještajima vjerovatno postoji i informacija gdje su Srbi likvidirani, a gdje ukopani, ali da problem u cijeloj priči predstavlja i pokretanje lanca odgovornosti od egzekutora do nalogodavca.

"Da bi to preduprijedili i u cilju da se od pravde i sankcija zaštiti bošnjački kadar, političko Sarajevo je preko stranaca uzelo ingerencije Republici Srpskoj da traga za nestalim, formirajući Institut za nestala lica BiH, za koji postoji samo Srebrenica i samo žrtve Bošnjaci", istakao je Blagojević.

"S obzirom na to da se opstruiše da Srbi nađu svoje nestale, dozvolite nam makar da na miran način odamo poštu svim našim nestalim i poginulim, što pokušavamo Maršom žSazama egzodusa". Ne date nam ni to na miru. Što nas i tu provocirate već prolazite u koloni sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH", izjavio je Blagojević.

On je pojasnio da je učesnicima Marša dozvoljeno kretanje samo do naselja Stog u FBiH gdje je pronađena masovna grobnica sa obezglavljenim tijelima Srba, a ne i do same Vozuće, gdje Bošnjaci paralelno slave neko "oslobođenje" od Srba, iako postoje svjedočanstva koja ukazuju na viševjekovno većinsko prisustvo Srba na tom prostoru.

Kao potvrda da u FBiH nema pravde za stradale i zločine nad Srbima, Blagojević je ukazao na simboličan broj sudskih presuda bošnjačkom ratnom kadru, kojima je, poput presuđenom ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu, omogućen neometan odlazak u Tursku ili blagovremeno dobijaju upozorenje o mogućem pokretanju krivičnog postupka, te bježe u strane zemlje i postaju nedostupni, i tako im se gubi svaki trag i interesovanje pravosudnih institucija BiH da budu procesuirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana