Blagojević: Posjetu Novom Zejtinliku uvrstiti u kalendar osnovnih škola

Srna
Blagojević: Posjetu Novom Zejtinliku uvrstiti u kalendar osnovnih škola

SOKOLAC - Profesor istorije u sokolačkom Srednjoškolskom centru Marina Blagojević pozvala je institucije Republike Srpske da posjeta Vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu bude uvrštena u kalendar obaveznih izleta svih osnovaca devetih razreda, jer je to najveće vojničko groblje iz posljednjeg rata u Republici Srpskoj.

”Naši učenici moraju da znaju kakva su stradanja sarajevskih Srba, naročito na kraju Odbrambeno-otadžbinskog rata i da je to ratište bilo jedno od najtežih tokom devedesetih godina (20. vijeka)”, istakla je Blagojevićeva.

Planirani čas istorije na Novom Zetinliku za 250 učenike osnovnih škola sa Pala i Sokoca, koji je organizovala Boračka organizacija opštine Pale u okviru programa “Sjećanje na juni 1992. godine” u saradnji sa Boračkom organizacijom opštine Sokolac, održan je danas zbog kiše u Parohijskom domu na Sokocu.

Na Vojničkom spomen groblju na Sokocu služen je pomen, a potom su delegacija osnovnih škola sa Pala, osnovne škole i Srednjoškolskog centra sa Sokoca položile vijence na Centralni krst na “Novom Zejtinliku”.

Blagojevićeva je rekla da su istorijskom času prisustovali učenici osnovnih škola “Srbija”, “Pale”, “Mokro”, “Sokolac” i učenici sokolačkog Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški”.

Ona je istakla da je organizovanje ovakvih časova za učenike jako važna aktivnost, jer je “kultura sjećanja nešto što mora da se njeguje i čuva kao tradicija ovog naroda”.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović rekla je da se organivanjem

istorijskog časa kod djece želi probuditi interesovanje za istoriju srpskog naroda i u njihovoj svijesti stvoriti prepoznatljiv osjećaj kolika je žrtva data za Republiku Srpsku.

Ona je navela da već treću godinu oganizuju čas istorije za učenike osnovnih škola sa područja opštine Pale kao nastavnu aktivnost koju žele učiniti tradicionalnom i predati je u ruke Ministarstva prosvjete i kulturu Republike Srpske”, da bi se škole u budućnosti time bavile kako propisuje padagoška praksa.

“Za Republiku Srpsku je poginulo 23.000 boraca, ali nije to samo brojka, nego 23.000 života i mislim da naša omladina i mi kao narod nismo svjesni žrtve kojom smo platili slobodu naše zemlje”, istakla je Gavrilovićeva.

Ona je dodala da se srpska zemlja na ovom području nalazi na razmeđu različitih interesa i gotovo svako 50 godina srpski narod je svoju slobodu morao da brani krvlju najboljih sinova, te da tu lekciju treba da nauče đeca, kako bi u budućnosti te lekcije manje ponavljali i da će biti znatno manje žrtava za srpski narod.

Prema njenim riječima, opština Pale je u Drugom svjetskom ratu imala 1.000 civilnih žrtava, a u minulom Odbrambeno-otadžbinskom taj broj je bio značajno manji, jer je srpska vojska bila organizovanija, opremljenija i u stanju da zaštiti svoj narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana