Blagojević: Globalni karakter inflacije otežava kreiranje mjera

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Republika Srpska se susreće sa uvezenom inflacijom, čiji globalni karakter otežava kreiranje mjera s obirom da se ne može predvidjeti koliko će ona trajati, izjavio je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

On je naveo da ni veoma razvijene zemlje nemaju adekvatan odgovor na ovu situaciju upravo zbog globalnog karaktera inflacije.

Blagojević je iznio podatke da je u prošloj godini inflacija u Srpskoj iznosila 5,9 odsto, što je najveća inflacija od 1997. godine, dok se evrozona susreće sa inflacijom od pet odsto, a SAD od sedam odsto, što je najviše u posljednjih 40 godina.

"Susrećemo se sa uvezenom inflacijom, s obzirom na činjenicu da je ekonomija Srpske mala i uvozno zavisna, koja se direktno odražava na poslovanje privrednih društava i na cijene u maloprodaji, tako da je tema poskupljenja životnih namirnica i generalno proizvoda na tržištu postala aktuelna, a zbog lančane reakcije došlo je i do povećanja cijena usluga", rekao je Blagojević.

On je naglasio da su privrednici, zbog povećanja cijena repromaterijala i energenata na svjetskom tržištu, kao i najniže plate, te konstantne tendencije za dodatno povećanje plata u privredi, kao i niza drugih izazova, primorani na povećanje cijena proizvoda i to se odražava na konkurentnost domaće privrede.

Blagojević je dodao da povećanjem cijena privrednici namiruju troškove nastale zbog povećanja plata, te da je na to moguće uticati smanjenjem ukupnih troškova poslovanja, među kojim je i smanjenje "državnih nameta", za koje bi se izdvajao manji iznos novca.

On je naveo da ni najpriznatiji svjetski ekonomisti za sada nemaju jedinstven stav o tome koliko će trajati inflacija, pa je prema nekima riječ o kratkoročnom trajanju, dok po mišljenju nekih vrhunac nastupa tek 2024. ili 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana