Bjelica: Riješeno stambeno pitanje svim licima iz alternativnog smještaja

Srna
Foto: gs

SOKOLAC - Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je današnjim uručivanjem ključeva od 64 stana riješeno stambeno pitanje za sve korisnike alterativnog smještaja na području ove lokalne zajednice.

Bjelica je rekao da su neki od korisnika, kojima su danas uručeni ključevi stanova, i po 25 godine čekali ovaj dan, te istakao da je ovim, nakon devet godina, završen ogroman posao zahvaljujući resornim ministarstvima u Vladi Srpske i Savjetu ministara.

On je naveo da je opština Sokolac izdvojila 700.000 do 800.000 KM za realizaciju ovog projekta, odnosno za izradu projektne dokumentacije, pripreme lokacije i odobrenja i uređenja prostora oko objekata.

Bjelica je rekao da je ukupna vrijednost ovog projekta oko 4.000.000 KM i da su dva objekta izgrađena iz kreditnih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu biti riješeno stambeno pitanje za još jedan broj lica, koja nemaju adekvatan smještaj.

"Sve kategorije stanovništva koje su se nalazile u alternativnom smještaju na Sokocu su danas riješene. U Brezjaku će biti petnaestak porodica koje će iseliti iz tih objekata, tako da ćemo socijalno uroženije smjestiti u te stanove, što smo već i dogovorili", rekao je Bjelica.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je da su ova dva izgrađena stambena objekta produkt dobre saradnje kako izvršne, tako i zakonodavne i lokalne vlasti.

On je napomenuo da su ova dva objekta vrijednosti 2.800.000 KM, izgrađena kreditnim sredstvima u okviru projekta CEB dva - zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš najavio je početak gradnje još 314 stanova u ovoj godini.

On je dodao da će vrlo brzo biti useljena i zgrada u Višegradu, te da je u okviru Regionalnog stambenog programa planirano oko 800 stambenih jedinica na području cijele Republke Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana