BiH za godinu dana izgubila 22.000 stanovnika

GS
Foto: Ilustracija/Tanjug

BANjALUKA – Prema podacima Agencije za statistiku BiH broj građana je manji za čak 22.000 i trenutno iznosi 3.453.000, navodi se u u tek objavljenoj publikaciji "Demografija".

U publikaciji ove agencije navodi se da je ovaj manjak stanovnika zabilježen sredinom prošle godine u odnosu na isti period 2020. godine kada je u BiH živjelo oko 3.475.000 stanovnika.

Podaci Agencije pokazuju da je uočen trend rasta broja umrlih, tako da su lani umrle 50.333 osobe, dok je godinu ranije umrlo 44.427 bh. građana.

Ako se posmatra stopa prirodnog kretanja, i činjenica da su rađeni uzorci na 1.000 stanovnika, vidi se prisustvo sve većeg negativnog prirodnog priraštaja, koji se iz godine u godinu povećava.

"Prirodni priraštaj iznosio je -6,7 u prošloj godini, odnosno broj živorođenih je bio 7,9 odsto, a broj umrlih 14,6 odsto", navodi se u publikaciji.

Posmatrajući 2020. godinu, broj živorođenih tada je iznosio 7,8 odsto, umrlih 12,8 odsto, dok je prirodnih priraštaj  bio -5 odsto.

Negativna komponenta je prisutna već 15 godina, naveo je demograf Aleksandar Majić je za "Nezavisne".

"Dakle, u demografskoj analizi su dva bitna faktora za depopulaciju stanovništva, prirodna i mehanička komponenta. Prirodna komponenta, odnosno prirodni priraštaj je razlika između broja rođenih i umrlih, s tim da je u BiH već 15 godina negativna komponenta", rekao je Majić.

On napominje da ove komponente ukazuju na ovakvu depopulaciju i da BiH nema evidenciju o tome koliko stanovnika se iseljava s ovih prostora.

Majić navodi da i u zemljama u okruženju postoji sveprisutna depopulacija, što potvrđuju i popisi stanovništva.

"Mi smo imali nedavno popise stanovništva u zemljama iz regiona, prije svega u Bugarskoj, koja je za 10 godina izgubila 880.000 stanovnika, a to je stopa depopulacije od 11,5 odsto, a Hrvatska je takođe između dva popisa imala stopu depopulacije oko 10 odsto i izgubila je oko 400.000 stanovnika. Trenutno je završen popis u Srbiji i ne možemo biti optimistični: ista je situacija i tamo, ali ne znamo u kojem obimu", rekao je Majić.

Poznati demograf objašnjava da je prema popisu iz 2013. godine u BiH negativan prirodni priraštaj i negativan migracioni saldo.

Kako kaže, kada je riječ o prirodnom kretanju, najveći faktor porasta negativne stope prirodnog priraštaja je porast stope mortaliteta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana