BiH komšijama vratila 8,3 miliona KM

Milijana Latinović Radošević
BiH komšijama vratila 8,3 miliona KM

BANjALUKA - Strancima koji su od januara do kraja avgusta ove godine šopingovali u BiH odobren je povrat 8,3 miliona maraka PDV-a, što je za 1,3 miliona KM više u odnosu na isti period 2023. godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH stranci su za osam mjeseci ove godine širom zemlje pazarili robu vrijednu 57,1 milion maraka, a sudeći prema pristiglim zahtjevima za povrat poreza, najviše inostranih kupaca u BiH bilo je iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, koji su ovdje kupovali uglavnom robu široke potrošnje.

- Ukupan broj pristiglih zahtjeva za povrat PDV-a za osam mjeseci ove godine je 186.640 - naveli su za “Glas Srpske” u UIO.

Poređenja radi za osam mjeseci prošle godine na adresu UIO stiglo je 161.219 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti od 48,7 miliona KM.

U UIO ističu da je broj zahtjeva za povrat poreza rastao od 2015. godine, kao i iznos zahtijevanog povrata PDV-a. Podsjećaju da je vrijednost robe koju su stranci kupili te godine iznosila više od 135 miliona maraka te da je PDV na tu robu iznosio skoro 20 miliona KM.

- Ovakvu statistiku prekinula je pandemija virusa korona te se u 2020. i 2021. godini iznos zahtijevanog povrata PDV-a od strane stranih državljana spustio ispod deset miliona KM. U posljednje dvije godine dolazi do postepenog oporavka, iako će vjerovatno još trebati vremena da bi se vratio na vrijednost kakva je bila prije pandemije koja je otežala putovanja i zaustavila poslovnu aktivnost u mnogim zemljama - naveli su u UIO.

Predsjednica dobojskog Udruženja građana “ToPeer”, koje se bori za zaštitu prava potrošača Snežana Šešlija rekla je da se na iznos vraćenog PDV-a odrazila sigurno i visina cijena.

- Očigledno je kod nas povoljnije nego u inostranstvu, a s obzirom na to da je BiH dostigla jedan nivo kada je riječ o turizmu, mnogo je posjetilaca, stranaca pa ne čudi što dosta kupuju ovdje. Sve je to uticalo na rast iznosa povrata poreza - rekla je Šešlija.

Dodaje da je ovaj vid šopinga posebno aktuelan u pograničnim lokalnim zajednicama.

- To su ona mjesta gdje ljudi bukvalno pješke prelaze granicu, jer im je kod nas povoljnije da pazare osnovne životne namirnice, garderobu, a i brzo i lako mogu da dobiju povrat poreza - istakla je Šešlija.

Izuzeci

Prema podacima UIO pravo na povrat PDV-a ne odnosi se na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, ekstralako i lako specijalno, motorni benzin bezolovni, motorni benzin). Osim toga povrat poreza nije moguće dobiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana