Bez blokade puta Foča-Gacko, u ponedeljak protestna šetnja

Srna
Foto: BN

FOČA- Radnici Nacionalnog parka "Sutjeska", koji su u generalnom štrajku, nisu dobili odobrenje od policije da blokiraju magistralni put Foča-Gacko, jer je to pravac od vitalnog značaja, a alternativnog puta nema, te za ponedjeljak, 27. marta, najavljuju protestnu šetnju od Upravne zgrade do restorana "Komlen".

Blokada je bila najavljena za danas u 11.55 časova, a predsjednik Štrajkačkog odbora Dragomir Drakul izjavio je novinarima da ih je policija spriječila u toj namjeri.

"Jutros smo upoznati da ćemo biti spriječeni", rekao je Drakul.

Nakon što su sedam dana jednočasovnim štrajkom upozorenja tražili ispunjenje zahtjeva o isplati zaostalih plata, do čega nije došlo, radnici "Sutjeske" su od juče u generalnom štrajku.

On je naglasio da radnici Nacionalnog parka "Sutjeska" nemaju ništa ni protiv koga i da samo traže svoja prava.

"Naši zahtjevi su isplata decembarske plate iz prošle godine, januarske i februarske plate iz ove godine, zatim preskočene februarske plate iz 2020, kao i razlike od 10 i 20 odsto u platama iz juna i jula 2021. godine", podsjetio je Drakul.

On je istakao da je Štrajkački odbor uputio zahtjeve direktoru, Upravnom odboru, resornom ministru, Vladi Republike Srpske i ostalim institucijama.

Drakul je naveo da je resorni ministar upoznat o zahtjevima radnika, te ih jednim dijelom opravdava, a dio krivice prebacuje na menadžment.

"Jedan od naših zahtjeva je da se nađe trajno rješenje za finansiranje Nacionalnog parka `Sutjeska` na način da naša tranša pokrije bruto plate zaposlenih ili da nas prebace na trezorsko poslovanje", rekao je Drakul.

Član Štrajkačkog odbora Marko Bursać kaže da su radnici "dovedeni na prag egzistencije".

"Da li je bilo nekih pronevjera ili ne, u to ne ulazimo, postoje nadležne institucije. Teško preživljavamo, dolaze rate, računi, dovedeni smo na prag egzistencije", upozorio je Bursać.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je juče Srni da će resorno ministarstvo sačekati nalaz finansijske revizije u Nacionalnom parku "Sutjeska" koji će predočiti Vladi i nakon toga sistemski riješiti problem rada ovog preduzeća.

Vipotnik je istakao da će nakon nalaza finansijske revizije u ovom preduzeću, Vladi Srpske predložiti i sankcionisanje odgovornih u menadžmentu - i to ne samo smjenom, već i podnošenjem krivičnih prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana