Besplatni udžbenici za 50 odsto osnovaca

D. B.
Besplatni udžbenici za 50 odsto osnovaca

BANjALUKA - U novoj školskoj godini, pored učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, na besplatne udžbenike mogu da računaju pobjednici republičkog takmičenja, kao i oni koji su treće i naredno dijete u porodici sa troje i više djece.

Kako su istakli iz Ministarstvo prosvjete i kulture RS riječ je o mjerama definisanim Populacionom politikom Republike Srpske za narednu školsku 2023/2024. godinu, a u skladu sa važećim zaključcima Narodne skupštine RS.

- Vlada RS donijela je odluku o povećanju obuhvata djece koja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike od petog do devetog razreda, a u skladu sa njom biće obezbijeđeni besplatni udžbenici i za korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica kao i za djecu korisnike prava na ličnu invalidninu u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti RS - kazali su u resornom ministarstvu.

Dodali su da će za besplatne udžbenike za skoro 50 odsto od ukupnog broja učenika osnovnih škola u narednoj školskoj godini iz budžeta Srpske biti izdvojeno 5,7 miliona KM.

- Pored udžbenika koje obezbjeđuju Ministarstvo prosvjete i kulture za navedene kategorije učenika, Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbijediće besplatne školske knjige za odlične đake iz porodica sa četvoro i više djece i to za učenike od petog do devetog razreda - istakli su u Ministarstvu prosvjete, koje još od školske 2007/2008. godine u kontinuitetu obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve veći broj osnovaca.

Iz ovog ministarstvo pozivaju sve zainteresovane jedinice lokalnih samouprava da pruže podršku obezbjeđenju besplatnih udžbenika za preostale učenike s obzirom na to da se ova aktivnost posmatra kao jedna od zajedničkih mjera svih nivoa vlasti u oblasti populacione politike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana