Besplatni prenatalni testovi na UKC Srpske od oktobra

Srna
Foto: Ilustracija

BANJALUKA - Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske sproveo je proceduru javne nabavke za neinvazivno prenatalno testiranje iz krvi trudnice (NIPT), te bi od oktobra trudnice trebalo da uzorke krvi daju u bolnicama, odnosno UKC-u, a ovu uslugu će u potpunosti finansirati Fond zdravstvenog osiguranja.

U saopštenju se ukazuje da, kada se obezbijede uslovi za NIPT na UKC-u, Fond zdravstvenog osiguranja prestaje da refundira troškove ovih usluga kao do sada, jer će biti omogućeno ostvarivanje ovog prava kako je i prvobitno planirano Programom za NIPT i neće biti potrebe da trudnice same plaćaju ovu uslugu.

“Usluge neinvazivnog prenatalnog testiranja će u potpunosti za osigurana lica finansirati Fond zdravstvenog osiguranja, budući da je NIPT Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju uvršten u prava iz zdravstvenog osiguranja, a trudnice su oslobođene plaćanja participacije. Pravo na refundaciju će imati samo osiguranici koji su radili ili će uraditi NIPT do oktobra, odnosno dok se ne omogući uzimanje uzoraka u bolnicama i UKC-u RS”, pojašnjeno je u saopštenju.

Ističe se da je Programom za NIPT propisano da nadležni ginekolog na primarnom nivou, kod kojeg je žena registrovana a koji ima ugovor s Fondom, daje uputnicu za obavljanje procedure NIPT, te će sa dobijenom uputnicom trudnica odlaziti u zdravstvenu ustanovu sekundarnog ili tercijarnog nivoa, gđe će im se uzimati uzorak krvi.

“Po tačno definisanim protokolima između UKC, bolnica i kompanije izabrane u postupku javne nabavke za ovu proceduru, uzorci će se slati na analizu. Fond, inače, način plaćanja i cijenu ove usluge ugovara sa UKC, u skladu sa postupkom javne nabavke za NIPT kojeg je sprovela ova zdravstvena ustanova, a vodeći računa da trudnice ne moraju ništa da doplaćuju, odnosno da kompletnu uslugu, od uzimanja uzoraka, transporta i dr. pokrije u potpunosti Fond”, navode iz Fonda.

Podsjećaju da pravo na NIPT imaju sve trudnice, bez obzira na godine života, izuzev onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv, poput kod višeplodnih trudnoća, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom i slično.

“Uvrštavanjem prava na NIPT u prava iz zdravstvenog osiguranja, kao i naknadom plate u punom iznosu za vrijeme bolovanja trudnica, učinjen je ogroman iskorak kada su u pitanju prava trudnica i reproduktivno zdravlje u Srpskoj, budući da i neke znatno razvijenije zemlje od naše ne finansiraju ova prava”, zaključeno je u saopšttenju Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana