Besane noći na jugu Srpske tek predstoje

Miloš Vasiljević
Besane noći na jugu Srpske tek predstoje

TREBINjE - Jul u Hercegovini obilježile su stotine šumskih požara, ali zahvaljujući profesionalnoj intervenciji vatrogasaca i pilota Helikopterskog servisa Srpske, sve je prošlo bez posljedica po stanovnike. Ipak, najveću štetu pretrpio je šumski fond.

Komandir bilećke Vatrogasne jedinice Milan Šulović kazao je za “Glas Srpske” da su on i njegove kolege spremni za nove izazove, iako znaju da im predstoji avgust, mjesec kada su požari najintenzivniji.

- Slijede dani kada su požari najopasniji. Naša oprema je dotrajala, a i vozila su starija od 25 godina. Sve to, uz nepristupačan teren, krš i kamen, dodatno otežava situaciju - rekao je Šulović.

Pojasnio je da do većine požara dovodi mahom ljudski faktor.

- I proteklog mjeseca imali smo pune ruke posla, ali sve smo riješili uspješno, jer smo pravovremeno odreagovali. Posljednjih nekoliko dana malo smo se odmorili, ali moramo da budemo budni i na oprezu, kao i do sada - rekao je Šulović.

Pune ruke posla imali su i trebinjski vatrogasci, a sličan scenario i u avgustu očekuje komandir trebinjskih vatrogasaca Zdravko Kašiković.

- Naročito nas je iscrpio požar na Dužima, koji smo gasili 48 sati neprekidno, ali hvala Bogu kiša nam je olakšala posao. Taj požar je ugašen, mada i sada dežuramo. Taj požar nam je podmetnut i ne samo taj nego još sedam-osam. Zato imamo tu i dežurstvo pripadnika PU Trebinje i vatrogasaca - kazao je Kašiković.

Prema njegovim riječima, avgust uvijek nosi dodatni rizik.

- Vrijeme je požara, ljeto je pa smo spremni na sve. Nije još velika isušenost tla i gore, ali sada je avgust opasan, posebno druga polovina, ako se nastavi suša. List se osuši, a tada je mogućnost gorenja veća - istakao je Kašiković.

Ipak, ono što ne ugase sa zemlje zbog krša, kamena i nepristupačnog terena, biva ugašeno uz pomoć sa neba.

- Pomoć Helikopterskog servisa Republike Srpske iz vazduha veoma je značajna na mjestima gdje ne možemo doći vozilima - kazao je Kašiković.

Direktor ovog servisa Boban Kusturić kaže za “Glas” da je pomoć helikoptera neophodna, posebno u Hercegovini, gdje dominiraju kamen i krš. Dodaje da su ove godine bili angažovani na gašenju požara u Trebinju, Blidinju i Tjentištu.

- Za potrebe izviđanja požara, koordinacije sa vatrogasnim jedinicama na zemlji i gašenja požara iz vazduha izvršena su ukupno 403 leta. Utrošeno je 40 časova i 35 minuta leta te izbačeno 384 vedara/tona vode na požarištima - kazao je Kusturić.

Dodao je da su piloti tokom prošle i ove godine do sada ukupno imali 841 let tokom operacija gašenja požara.

Voda

Milan Šulović kazao je da bilećki vatrogasci svakodnevno seoskom stanovništvu voze vodu u cisternama.

- Prevozimo vodu u seoska domaćinstva. To radimo godinama, za ona koja nisu priključena na vodovodnu mrežu. Jednostavno, ljeti je potrebno dosta vode, kako za potrebe domaćinstva tako i za stoku, koja je važan faktor u životu domaćina - rekao je Šulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana