Beograd jača saradnju sa opštinama i gradovima u Srpskoj

Srna
Beograd jača saradnju sa opštinama i gradovima u Srpskoj

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić dogovorili su danas proširenje saradnje između glavnog grada Srbije i gradova i opština u Srpskoj.

-Ta saradnja bi se odvijala u privredi, kulturi, sportu i zdravstvu i drugim oblastima. Upoznala sam Šapića koji oblici i vidovi saradnje bi mogli da se realiziju, ali i i sa potencijalima Republike Srpske - rekla je Golićeva poslije sastanka delegacije Republike Srpske sa Šapićem povodom održavanja manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

Golićeva je rekla novinarima da je Šapiću predložila da opštinama u sastavu grada Beograda sugeriše novi vid saradnje sa gradovima i opštinama u Srpskoj,

Ona je pojasnila da će im Šapić predložiti da svaka od njih izabere grad i opštinu u Republici Srpskoj sa kojom će uspostaviti posebne odnose.

Prema njenim riječima, Srpska raspolaže velikim potecijalima u duhovniom i zdravstvenom turizmu, kao i značajnim prirodnim resursima.

-Imamo mnogo zaštićenih područja poput tri nacionalna parka, tako da bi učenici i studenti iz Beograda mogli da posjećuju naše znamenitosti - dodala je Golićeva.

Ona je istakla da će inicirati ideju da vlade Srbije i Srpske omoguće građanima da turističke vaučere koriste i u Srbiji i u Srpskoj, bez obzira na to gdje su ih dobili.

Šapić je podržao prijedloge Golićeve i dodao da će preporučiti svim opštinama da nađu grad i opštinu u Srpskoj sa kojom će imati posebne odnose jer Srbi, kako je ocijenio, moraju da čuvaju jedni druge i da se međusobno pomažu, jer ako to ne budu činili neće ih poštovati ni drugi.

-Mi smo jedan narod i među nama granica. Moramo da pomažemo jedni druge u svim oblastima - istakao je Šapić i napomenuo da grad Beograd ima intenzivnu saradnju sa Banjalukom i Istočnim Sarajevom.

Sastanku su prisustvovali i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Klokić je ocijenio je da je današnji sastanak bio veoma uspješan, jer je na njemu bilo riječi o konkretnim oblicima saradnje Beograda i gradova i opština u Republici Srpskoj.

Klokić je naveo da je Šapić na sastanku povodom „Dana Srpske u Srbiji“ insistirao na konkretnim stvarima koje treba da unaprijede saradnju Beograda i gradova i opština u Srpskoj.

-Nadam se da ćemo u što skorijem periodu doći do realizacije stvari o kojima smo razgovarali. Treba da učinimo sve da građani i opštine iz sastava grada Beograda i gradova i opština u Republici Srpskoj osjete benefite međusobne saradnje -  rekao je Klokić za Srnu.

On je istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da je imao priliku da razgovara sa gradonačelnikom Šapićem.

-Takođe, želim da se zahvalim gospodinu Šapiću i svim prijašnjim gradonačelnicima Beograda na gostoprimstvu koje smo ovdje uvijek imali, i kada je u pitanju manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ i kada je riječ o obilježavanju „Dana Republike u Beogradu“ - rekao je Klokić.

Mlađen Cicović rekao je da je današnji sastanak garancija da će se Srpska i Srbija još čvršće povezati.

Cicović je objasnio da je takav utisak stekao na osnovu onoga što je danas čuo od Šapića, ističući da ga je posebno obradovalo to što je gradonačelnik Beograda akcentirao saradnju mladih Republike Srpske i Srbije.

-Gradonačelnik je istakao i potrebu unapređenja saradnje mladih grada Beograda sa mladima iz gradova i opština Republike Srpske i upravo to garantuje da ćemo u budućnosti imati još čvršće veze - rekao je Cicović.

On je naveo da je na sastanku sa Šapićem, organizovanom povodom „Dana Srpske u Srbiji“, bilo riječi i o onome što Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji inače radi.

Kako kaže, riječ je o prezentaciji i promociji investicionih potencijala, o kulturnoj saradnji i svim oblicima saradnje, imajući u vidu činjenicu da

Golićeva, Klokić i Cicović su po završetku konferencije za novinare u sjedištu beogradske gradske uprave uručili Šapiću uramljeni amblem Republike Srpske i druge prigodne poklone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana