Benoit Descamps, ekspert za proizvodnju i kontrolu kvaliteta piva: Ukus "nektara" doveli do savršenstva

Anita Janković Rečević
Benoit Descamps, ekspert za proizvodnju i kontrolu kvaliteta piva: Ukus "nektara" doveli do savršenstva

BANjALUKA - Jedinstven, lagan, voćni ukus "nektara" kruna je višegodišnjeg iskustva, znanja i ljubavi koje je u svaku kapljicu ovog čarobnog napitka pretočio Benoit Descamps, renomirani svjetski pivar čija je životna misija da očara nepca zahtjevnih pivopija.

Ovaj vrhunski menadžer i inženjer pivarstva iz Belgije, koji je karijeru gradio u pivarama Konga, Rusije, Kine, Ukrajine, već dvije i po godine dio je tima "Banjalučke pivare" i jedan od "krivaca" za prepoznatljivi, osvježavajući ukus "nektar" piva, omiljenog brenda širom zemlje.

- Kroz razgovor sa timom "Banjalučke pivare" shvatili smo da, kad pivo proizvedeno u Banjaluci malo odstoji, kad je, dakle, malo "starije", mogu se primijetiti, pa recimo, "izvjesna odstupanja". Korak po korak mi smo, svi zajedno kao tim, rješavali taj mali nedostatak kako bi pivo i nakon nekoliko mjeseci bilo isto kao i u onom trenutku kada je izašlo iz fabrike, te zadržali svježinu piva i produžili njegov životni vijek. Uspjeli smo u namjeri, te sad imamo "nektar" pivo beskompromisnog kvaliteta - kazao je Descamps na prezentaciji koju je "Banjalučka pivara" organizovala kako bi predstavnicima medija dočarala proces nastanka "nektar" piva.

Po dolasku u grad na Vrbasu sa timom "Banjalučke pivare" posvećeno je radio na unapređenju procesa proizvodnje, naglašavajući da je pravljenje piva multifunkcionalan i zahtjevan inženjerski rad za koji je potrebno znanje i iskustvo.

- Modifikovali smo parametre od kuvanja do punjenja kako bismo dobili stabilnije i kvalitetnije pivo. Promijenili smo recepturu izbacivanjem kukuruzne krupice, koja je standard za domaća piva u regionu, i dobili pivo stoodstotne čistoće na bazi ječma. Bilo je problema, ali smo ih riješili - naglasio je Descamps.

Dodaje da uspjeh ne bi bio moguć bez podrške i saradnje tima "Banjalučke pivare" sa direktorom proizvodno-tehničkog sektora Radovanom Rakićem i menadžerom kontrole kvaliteta Aleksandrom Krečković na čelu, te da u ovu kompaniju nije donio inovacije, već adaptirao proces stvaranja piva.

- Prihvatili su sve moje sugestije bez obzira na to što su povećale cijenu proizvodnje. Podigli smo kvalitet na viši nivo, a "nektar" sada ima specifičan, lagan, voćni ukus koji dolazi od kvasca i aromatičnih sorti hmelja, što je suptilno i unikatno. Takođe, "nektar" više nema oscilaciju i ostaje svjež bez obzira na starenje - izjavio je Descamps.

Pojasnio je da su za proizvodnju piva ključne sirovine, ali i dovoljno uhodan pogon, te da se mora stalno bdjeti nad procesom.

- Podjednako je važna i oprema sa kojom radimo, kao i svestrani, kvalitetni radnici, koje "Banjalučka pivara" ima. Ako se oprema koristi samo za namjene za koje je i nabavljena, ne služeći se fleksibilnošću, inovacijama i znanjem, nema napretka, a radnici su u ovom preduzeću veoma inovativni - rekao je Descamps i dodao da "Banjalučka pivara", koju prati duga tradicija, nije propustila put tranzicije do moderne kompanije zahvaljujući investicijama koje su obezbijedile bolji kvalitet proizvoda.

Novi brend

Benoit Descamps, koji važi za jednog od vodećih eksperata u svijetu, bio je i dio tima koji je stvorio novi brend, sada čuveno "banjalučko pivo".

- Drago mi je što sam sa timom "Banjalučke pivare" učestvovao u proizvodnji tog piva i dao svoj lični pečat brendu. Imao sam priliku da pravim potpuno novi brend, kao i slobodu i samostalnost u pravljenju recepture. "Banjalučko pivo" je proizvod koji ima odličnu izbalansiranost mirisa i ukusa u skladu sa svjetskim trendovima velikih proizvođača piva. Čini ga drugačijim boja i punoća ukusa, a posebno gorčina po kojoj je već postao prepoznatljiv - izjavio je Descamps. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana