Bećković i srebrenički guslari nastupili u Čurugu

Srna
Bećković i srebrenički guslari nastupili u Čurugu

ŽABALj - Akademik Matija Bećković i mladi guslari iz Srebrenice Dragomir Maksimović i Dušan Pejić nastupili su u programu u okviru vaznesenjskih svečanosti i slave Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu u opštini Žabalj, u Vojvodini.

U punoj sali parohijskog doma Bećković, Pejić i Maksimović priredili su sinoć izuzetno zanimljiv lirsko-epski program, uz česte aplauze prisutnih koji su do kraja pažljivo pratili nastupe izvođača.

Višednevne kulturno-duhovne svečanosti u Čurugu organizuju se povodom Spasovdana, krsne slave Crkve Vaznesenja Gospodnjeg, te obilježavanja 160 godina od završetka njene izgradnje.

Crkva u Čurugu je među rijetkima sa tri zvonika, centralnim većim i dva manja sa obje strane.

Sa impozantnim dimenzijama od 23,5 hvati dužine i osam hvati širine ili unutrašnjih 52 sa 21 metar, bila je najveća srpska crkva do izgradnje Hrama Svetog Save na Vračaru.

Riječ je o jedinstvenoj monumentalnoj građevini sa izuzetnim arhitektonskim rješenjima i detaljima, čiji svod zvonika podupiru četiri visoka okrugla stuba.

Plan za izradu jedinstvenog ikonostasa koji ne dopire do svodova, odnosno plafona, izradio je tadašnji upravnik Visoke škole u Beogradu Mihailo Vatrović.

Prema dostupnim podacima, prije ovog hrama, u Čurugu su izgrađene tri srpske crkve koje su osvajači porušili i spalili, što govori o dugom prisustvu Srba na ovom prostoru, ali i njihovoj pobožnosti i odanosti pravoslavnoj vjeri i srpskom nacionalnom biću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana