Bećirović za jedan sat izgubio 15 hiljada pastrmki

FENA
Bećirović za jedan sat izgubio 15 hiljada pastrmki

BRATUNAC - Suša i visoke temperature ove godine uticale su na proizvodnju ribe u BiH, a primjer toga je vlasnik ribnjaka iz Konjević Polja, Osman Bećirović, kome je u julu za manje od sat vremena uginulo 15 hiljada komada pastrmke.

Bećirović posjeduje ribnjak od 2014. godine i ovaj posao radi veoma predano i s ljubavlju.

- Ribnjak sam izgradio vlastitim sredstvima, a građevinski radovi trajali su tri godine. Dizao sam kredite da bih izgradio ribnjak, a sredstvima Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica sam izvršio poribljavanje. Ove godine je, nažalost, za jedan sat uginulo 15 hiljada komada pastrmke. Pokušao sam kompresorom proizvesti kiseonik i da ih spasim, ali nisam uspio. Sve su uginule i danas nemam nijednu, ispričao je Bećirović.

On je svoju štetu prijavio i Opštini Bratunac, čija je nadležna komisija to evidentirala, ali, kako kaže, do sada nije dobio nikakvu pomoć.

- Ne mogu sam ponovo pokrenuti ovaj posao, jer imam minimalnu penziju. Iskreno, prijeko mi je potrebna pomoć drugih. Imao sam štetu od oko 10.000 KM. Ipak, neću odustati. Proizvešću mlađ, pa ću ići korak po korak s uzgojem pastrmke, optimistično kaže Bećirović.

On naglašava da je kvalitet pastrmke bio veoma dobar zbog čiste prirode, a redovno je radio i na čišćenju jer, kako kaže, pastrmke ne podnose nečistoću.

- Jedini sam u regiji Birač koji proizvodi pastrmku i moji kupci su uglavnom bili pravoslavci, a najviše ribe se prodavalo tokom pravoslavnog posta. Nije jednostavno vidjeti ovu štetu, ali život ide dalje i ne treba odustati od ponovnog pokretanja uzgoja, ističe Bećirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana