Bazirati se na oblasti malih solarnih i vjetro elektrana

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA - Novi zakon o obnovljivim izvorima energije biće baziran na oblasti malih solarnih elektrana i vjetroelektrana, jer je realizacija tih projekata brža i imaju manji uticaj na životnu sredinu, rekao je pomoćnik ministra za energetiku Republike Srpske Milan Baštinac.

On je, uoči javne rasprave o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije, rekao novinarima u Banjaluci da su ti projekti takođe i više prijemčivi za lokalne zajednice. Baštinac je naveo da su tokom dosadašnjih javnih rasprava o ovom nacrtu zakona dobijene sugestije da se ukine davanje podsticaja na male hidroelektrane, izrazivši nadu da u finalnoj verziji ovog akta koja bude upućena u Narodnu skupštinu Srpske neće biti podsticaja za te namjene.

"U vezi sa sufinansiranjem malih hidroelektrana slijedili smo direktive Energetske zajednice. S obzirom na trenutna dešavanja na tržištu energije uveliko se razmišlja i ukidanju podsticaja za takve objekte, jer po sadašnjim tržišnim prilikama one mogu biti isplative same po sebi", naveo je Baštinac.

On kaže da među nova rješenja spada i jedno koje je popularno u EU, a riječ je o uvođenju sistema podsticaja za automobile na elekrični pogon, zbog čega je upućena i inicijativa Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH za oslobađanje plaćanja nameta prilikom uvoza ovih automobila. Baštinac je podsjetio da je Srpska svjesna svojih obaveza koje mora sprovoditi u postupku dekarbonizacije do 2050. godine.

"Nadamo se da ćemo do tog vremena iznaći kvalitetna rješenja za opštine Gacko i Ugljevik, na čijim teritorijama se nalaze termoelektrane, da naprave određen prelaz kako bi radnici koji rade u tim postrojenjima imali alternativu u oblastima energetike da ne bi izgubili radna mjesta", rekao je Baštinac.

Viktor Bjelićić iz Centra za životnu sredinu naveo je da se prijedlozi i komentari koje će dati ekolozi tiču ukidanja podsticaja za male hidroelektrane, ukidanja garantne otkupne cijene ili takozvane fid-in tarife, te davanja mogućnosti i većih prava građanima koji žele proizvoditi sopstvenu energiju iz postrojenja kao što su solarne elektrane na krovovima.

Narodna sakupština Republike Srpske je 30. septembra usvojila Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije i zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da sprovede javne rasprave u roku od mjesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana