Baza podataka poskupljuje registraciju vozila?

Anita Janković Rečević
Baza podataka poskupljuje registraciju vozila?

BANjALUKA - Na adresu Agencije za osiguranje RS stigla je inicijativa kojom se traži povećanje cijena premija osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, a ukoliko zahtjev dobije zeleno svjetlo vozači u Srpskoj moraće izdvojiti više novca za registraciju automobila.

U Agenciji za osiguranje kažu da je inicijativu 5. septembra uputio  Izvršni odbor Udruženja društava za osiguranje RS pri Privrednoj komori RS koji predlaže povećanje premije za 1,5 odsto. 

- Inicijativa će biti razmatrana u narednom periodu i u ovom trenutku je preuranjeno da iznosimo ocjene o opravdanosti povećanja cijena premija - rekli su u agenciji i podsjetili da je cijena premija osiguranja od odgovornosti za motorna vozila u Republici Srpskoj posljednji put povećana u martu prošle godine i to za 18 odsto u odnosu na prethodni cjenovnik.

Razlog za novo povećanje premije Izvršni odbor Udruženja društava za osiguranje obrazložio je potrebom da se obezbijedi trajno i adekvatno finansiranje aktivnosti Zaštitnog fonda na uspostavljanju i radu centralne elektronske evidencije. 

- Izmjene i dopune Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju RS propisale su formiranje centralne elektronske evidencije baza podataka za koju podatke prikuplja, obrađuje i čuva Zaštitni fond. Pomenuta zakonska rješenja nisu predvidjela način finansiranja uspostavljanja i rada centralne elektronske evidencije zbog čega sa ciljem obezbjeđenja izvora finansiranja predlažemo da se izmijeni tarifa premije i cjenovnik za osiguranje motornih vozila u Srpskoj na način da se uveća jedinstvena osnova premija za 1,5 odsto - navedeno je u zahtjevu udruženja. 

Izražavajući podršku uspostavljanju centralne elektronske evidencije sa ciljem unapređenja tržišta osiguranja, navode da će industrija osiguranja time ostvariti značajne koristi.

Predsjednica dobojskog Udruženja građana “ToPeeR”, koje se zalaže za zaštitu potrošača, Snežana Šešlija smatra da zahtjev za novo poskupljenje auto-osiguranja nije opravdan.

- Građani Srpske ulaze u začarani krug poskupljenja i u vrlo čudno ropstvo prema cijenama. Stvari koje su od životne važnosti moramo isfinansirati, a ovakav vid poskupljenja neminovno ide na uštrb hrane i svega onoga što čini potrošački standard. Ne vidim razlog za dodatno poskupljenje polisa pa ni za jedan odsto jer je i to puno, imajući u vidu koliko je automobila na našim putevima. Nadam se da do poskupljenja neće doći - istakla je Šešlija. 

Inače, osiguranje od auto-odgovornosti čini oko trećine ukupnih sredstava koje vozači u Srpskoj izdvajaju za registraciju vozila.

Isplata štete

Domaća osiguravajuća društva su na ime naknade štete od januara do kraja aprila ove godine isplatila 40,5 miliona maraka, a najznačajnije učešće u ukupno isplaćenim odštetnim zahtjevima tokom prva četiri mjeseca imalo je osiguranje od auto-odgovornosti, koje ima i najveće učešće u ukupno obračunatoj premiji. Na isplatu štete od auto-odgovornosti u tom periodu otišlo je više od 18 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana