Banjski turizam - jedan od najrazvijenijih u Srpskoj

Srna
Banjski turizam - jedan od najrazvijenijih u Srpskoj

BANjALUKA- Banjski turizam jedna je od najrazvijenijih grana turizma u Republici Srpskoj, jer su bogati izvori mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, karakteristični za ovo podneblje, idealni za liječenje različitih oboljenja, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji Republike Srpske /TORS/.

Banjski centri u Srpskoj izdvajaju se kao lideri u regionu budući da ih posjećuju brojni domaći i strani turisti, prvenstveno radi zdravstvenih usluga i liječenja, navela je saradnik za odnose sa javnošću TORS-a Sanela Šimun.

Ona je istakla da banjski centri nude i brojne rekreativne sadržaje. "Svi banjski centri u Srpskoj su prvenstveno lječilišnog karaktera jer se nalaze na izvorima ljekovitih termalnih i termomineralnih voda, međutim u okviru proširenih sadržaja koje nude posjetioci mogu da uživaju i u rekreaciji i odmoru", rekla je Šimunova.

Ona je navela da osim domaćih gostiju, kojih prednjače u ostvarenom broju noćenja, značajan je i broj gostiju iz regiona - prvenstveno Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore

. "Neki od naših banjskih centara su sklopili ugovore sa udruženjima penzionera iz navedenih zemalja, koji pod posebnim uslovima koriste programe liječenja u našim banjama", navela je Šimunova. Ona je podsjetila da Srpska raspolaže sljedećim banjama - Vrućica kod Teslića, Kulaši kod Prnjavora, Slatina i Laktaši, Dvorovi kod Bijeljine, Vilina vlas kod Višegrada, te Mlječanica u Kozarskoj Dubici.

"Neki od ovih banjskih centara su isključivo lječilišnog karaktera, poput Mlječanice i Slatine kao dio najveće zdravstvene ustanove iz oblasti liječenja i rehabilitacije - Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović", navela je Šimunova.

Ona je dodala da ove banje nude i velnes i spa programe, organizacije kongresa, konferencija, seminara, te pripreme sportista. "Sadržaji su različiti i svako može da pronađe nešto za sebe i uživa u ponudi", istakla je Šimunova.

Ona je kao značajan navela i novootvoreni centar "Terme Ozren" kod Petrova sa velnes i spa centrom, te akva-parkom. Šimunova je istakla da su se banjski centri Republike Srpske profilisali i u pogledu velnes i spa programa.

"Tu svakako možemo izdvojiti ponudu Banje Vrućice kod Teslića koja nudi veliki broj dnevnih, vikend ili dužih velnes i spa aranžmana", rekla je Šimunova. Prema njenim riječima, i Banja Kulaši kod Prnjavora, "Terme Ozren" Petrovo, te Banja Laktaši nude uslove za idealan vikend, uz odmor i bogatu ponudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana