Banjaluka obilježava Evropske dane jevrejske kulture

SRNA
Banjaluka obilježava Evropske dane jevrejske kulture

BANjALUKA - Kulturna manifestacija "Evropski dani jevrejske kulture" otvorena je večeras na svečanosti u Jevrejskom kulturnom centru "Arije Livne" u Banjaluci, a tom prilikom direktorka centra Irena Đorđević istakla je da je tema ovogodišnje manifestacije porodica, te je u tom kontekstu promovisan bilten "Istorija sefardske žene u BiH".

- Imamo čast da večeras promovišemo prvi bilten koji je izdao Savez jevrejskih opština Republike Srpske. Pokušali smo da približimo istoriju i tradiciju sefardskih žena, kako su živjele i kako danas žive Bohorete kojih još uvijek ima u BiH, rekla je Đorđevićeva.

Predsjednica Jevrejske opštine Banjaluka Aleksandra Stevandić izjavila je da se ova manifestacija održava već 10 godina u Banjaluci.

- Ove godine u sklopu programa glavno mjesto pripada ženama koje su stub porodice. Po pravilu, kod Jevreja se porijeklo gleda po ženama i žene su zauzimale bitno mjesto u društvu jer su svoj život posvetile očuvanju porodice, rekla je Stevandićeva.

Bilten "Istorija sefardske žene u Bosni i Hercegovini" djelo je autora Rahele Džidić i Sonje Elazar koje su govorile o značaju žene i njenom položaju u istoriji.

- U ovom biltenu govorimo o sefardskoj ženi jer je ona na ovim prostorima prisutna već 500 godina. Doživjela je tešku sudbinu jer su Jevreji bili protjerani iz Španije i otišli su samo sa onim neophodnim, istakla je Džidićeva.

Autorka Sonja Elazar istakla je da je jevrejska zajednica počivala na ženi i da je porodica crpila snagu od žena i njenog predanog rada.

- Sefardska žena je bila mudra, pametna i njegovala je usmenu tradiciju te je kuća počivala na njoj. Mislim da je lijepo sjetiti se toga. Ovaj bilten je značajan jer je upravo posvećen samo ženi, rekla je Elazar.

Organizatori događaja su Jevrejski kulturni centar "Arije Livne" i Jevrejska opština Banjaluka.

Manifestaciju je podržao kabinet predsjednika Republike Srpske, Republički sekretarijat za vjere kao i Grad Banjaluka.

Na svečanosti je bio prisutan izaslanik predsjednika Republike Srpske Marko Romić, predstavnici Grada Banjaluka, te drugi predstavnici javnog i političkog života Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana