Banjaluka dobila još jedan punjač za električna vozila

GS
Punjač
Foto: Velibor Tripić | Punjač

BANjALUKA – Besplatna elektro pumpa sa dva priključka za punjenje električnih vozila počela je sa radom ispred Visoke škole “ Banja Luka College” (BLC).

Jedinica za električno punjenje vozila nastala je kroz zajednički projekat BLC -a u saradnji sa firmom ETMAX iz Banjaluke. Rezultat je zajedničkog truda profesora i studenata studijskih smjerova koji se izvode na BLC -u - informatike, zaštite na radu i ekologije.

Direktor direkcije za tehniku ETMAX-a Dragan Ćetojević pojasnio je da je za punjenje električnog vozila dovoljno  da ga spojite na adekvatan punjač i u roku od samo nekoliko sati ili minuta, u zavisnosti od brzine punjača, vozilo je spremno za put.

-Dodatni kvalitet punjača je u tome je  što se električna energija za njegov rad dobija putem solarnih panela, instaliranih na zgradi BLC -a, tako da se i na taj način štiti  životna okolina i smanjuje zagađenje - kaže Ćetojević.

Kaže da je bilo zadovoljstvo biti partner BLC -a u ovome projektu.

-Naša kompanija je regionalni lider na polju razvoja i iskorištavanja obnovljivih izvora, prije svega solarne energije, a svoje dugogodišnje iskustvo i znanje, podijelilili smo sa timom BLC -a. Sa zadovljstvom ćemo podržati svaki projekta koji ima za cilj integraciju visoke tehnologije i održivosti, koji aktivira domaće kadrove i resurse i podstiče međusektorsku saradnju - naglasio je Ćetojević.

Profesor informatike na BLC -u Nikola Novaković naglasio je da je ova punionica smještena u neposrednoj blizini centra grada i jedina je s desne strane Vrbasa.

-Punjenje će biti besplatno bez obzira na to da li je korisnik stanovnik ili turista. Osim toga, jedinica je opremljena najnovijom tehnologijom kako bi se omogućilo efikasno i brzo punjenje vozila -  kazao je Novaković.

Istakao je da je ovo samo prvi korak ka daljim istraživanjima koja će se sprovoditi na BLC -u pogotovo u domenu iskoristivosti solarne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana