Banjalučki Dom zdravlja donirao analogni mamograf Čelinačkom

Srna
Banjalučki Dom zdravlja donirao analogni mamograf Čelinačkom

ČELINAC - Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović uručila je danas direktoru Doma zdravlja Čelinac Drašku Kuprešaku analogni mamograf, vrijednosti oko 170.000 KM.

Todorovićeva je istakla da je realizacijom ove donacije Dom zdravlja Čelinac napravio veliki iskorak u pružanju zdravstvenih usluga, naročito u oblasti preventivne zdravstvene zaštite.

"Organizacija posla i rada na mamografu, kao i poslovi koje će oni sada imati, nisu beznačajni i predstavlja novi radni zadatak, ali sam sigurna da će Uprava to sve bez problema završiti", rekla je Todorovićeva novinarima u Čelincu.

Ona je navela da će pacijentkinje kojima budu bila potrebna dodatna snimanja na digitalnom mamografu i dalje biti upućivane u Dom zdravlja u Banjaluku, gdje će im biti omogućeno da urade dodatne analize i snimke na digitalnom mamografu.

Kuprešak je rekao da je ova donacija veoma značajna za Dom zdravlja u Čelincu, jer će omogućiti pristupačniju zdravstvenu zaštitu u prevenciji, ali i liječenju raka dojke.

"U opštini Čelinac živi oko 5.000 žena koje imaju više od 40 godina, odnosno koje su u potrebi da redovno rade mamografiju i ultrazvuk dojke, te ćemo na ovaj način smanjiti i pritisak na Dom zdravlja u Banjaluci, gdje smo do sada slali naše pacijente na mamografiju", rekao je Kuprešak.

On je napomenuo da je plan da se u narednom periodu i unaprijedi rad analognog mamografa, nabavkom potrebne opreme za digitalnu obradu snimaka, te da se tako olakša rad radiolozima. Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić izrazio je zadovoljstvo jer je Uprava banjalučkog Doma zdravlja prepoznala značaj primarne zdravstvene zaštite građana u Čelincu.

"Ova donacija će već dobru saradnju dvije zdravstvene ustanove podići na još viši nivo, ali i omogućiti našim građanima pristupačnije i kvalitetnije preglede", rekao je Gligorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana