Banjalučanka Maja Karać “Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije”

Jana Kezić
Banjalučanka Maja Karać “Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije”

BANjALUKA - Da rad sa djecom motiviše i budi inspiraciju te daje snagu za nizanje uspjeha primjer je učiteljica iz banjalučke Osnovne škole “Branko Ćopić” Maja Karać, koja je ostvarila izuzetno postignuće na Sajmu obrazovanja u Trebinju, osvojivši titulu “Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije”.

Na petoj regionalnoj konferenciji najboljih nastavnika iz zemalja zapadnog Balkana, koja se održala pod nazivom “Svijet obrazovanja briše granice” u okviru Asocijacije najboljih nastavnika, prijavilo se 200 nastavnika, a svojim umijećima posebno se istakla ova učiteljica, koja je magistar razredne nastave i trenutno uči četvrti razred.

Karaćeva za “Glas Srpske” kaže da je ova konferencija bila izuzetna prilika da se razmijene primjeri dobre prakse u obrazovanju, ali i da se ukaže na loše stvari u obrazovnom procesu.

- Pokušali smo dati jedni drugima smjernice za budućnost i ukazati šta bi to u našem poslu trebalo izmijeniti - rekla je Karaćeva.

Objasnila je da su Asocijaciju najboljih nastavnika formirali visokokvalitetni lideri iz oblasti obrazovanja, koji su bili spremni da okupe entuzijaste i najbolji učiteljski kadar iz svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, sa ciljem da afirmišu i motivišu najbolje nastavnike da mijenjaju sliku obrazovanja u ovom dijelu svijeta.

- Veliko mi je zadovoljstvo kada lideri iz oblasti obrazovanja prepoznaju kvalitet koji prosvjetni radnici posjeduju, jer inspiracija, motivacija i podrška koju dobijamo jeste od velikog značaja za naš dalji rad - istakla je Karaćeva.

Sve je počelo, kako kaže, prošle školske godine na promociji knjiga autorke Željane Radojičić Lukić, inače osnivača pomenute asocijacije.

- Zainteresovala sam se za njen rad i sve ono što je ona učinila u obrazovanju, pa sam zajedno sa učenicima čitala njene knjige te na taj način uticala i na čitalačku kulturu kod mojih učenika. Čitanje je polazna osnova svega. Veliki pokretač kod djece jeste učitelj, jer ako on nešto lijepo uradi, motiviše i inspiriše učenike to ima nekog efekta za dalje - kazala je Karaćeva.

Ispričala je da je na konferenciji promovisala školu u kojoj je zaposlena, rad novinarske sekcije te školske novine “Magareće godine”, ali i svoj individualni rad.

- U velikoj konkurenciji na temu “Čarobnastični izazovi u našoj učionici” nagrađena sam za najautentičnije predstavljanje individualnog rada. Na konferenciji sam spoznala i da je vrlina samopotvrđivanja veoma važna za put u obrazovanju - rekla je Karaćeva.

Njena motivaciona poruka, kako kaže, bio je refren himne njihove škole u želji da ih svi prepoznaju.

- Himna je ostavila snažan utisak na posjetioce sajma, posebno iz razloga što smo jedini koji je posjedujemo - izjavila je Karaćeva.

Za svoj uspjeh zahvaljuje porodici, direktorki škole Branki Špirić, kolegama, a pogotovo njenim vrijednim učenicima i njihovim roditeljima.

- Nadam se da će mojim učenicima u životu biti korisno sve što radimo i postižemo zajedno u učionici, jer mi prosvjetni radnici podučavamo budućnost svijeta.

Hvala i Asocijaciji koja je prepoznala da sam jedna od najboljih - kazala je Karaćeva.

U OŠ “Branko Ćopić” srećni su i ponosni na uspjehe nastavnika.

- Ovo je još jedna potvrda da vrijedi raditi i da su učenici osnovna motivacija i inspiracija da na tom putu i dalje tako nastavimo. Između ostalog, možemo se pohvaliti i da je jedan naš nastavnik dobitnik Svetosavske nagrade, kao i sertifikatom koji nam je donio status eko-škole, odličnim rezultatima na raznim takmičenjima i brojnim drugim nagradama - navode iz ove škole.

Nagrađeni

Titulu “Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije” ponijelo je još 23 učesnika od kojih je, osim Maje Karać, iz Srpske još njih deset odnosno Slađana Mišić, Gordana Simić, Danijela Mitrić, Žana Butulija, Verica Tegeltija, Sanja Grubačić, Slađana Popović, Ljudmila Milošević, Biljana Albijanić, te Mirjana Albijanić.

Uslovi su bili veoma zahtjevni i za svaki ponuđeni kriterijum potrebno je priložiti dokaz, koji se odnosio na dosadašnji rad nastavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana