Banjalučanka prva Srpkinja dobitnica Fulbrajtove stipendije iz oblasti arheologije

GS
Foto: Atv

Ivani Pandžić, arheolog i kustos Muzeja Republike Srpske, prva je Srpkinji dobitnica Fulbrajtove stipendije iz oblasti arheologije i kulturnog naslijeđa.

Ivana oduvijek kroz svoj nevjerovatan rad bilježi izvrsne rezultate. Postala je doktor nauka arheologije u Ljubljani. Potom je magistrirala na Univerzitetu u Beogradu na smijeru Praistorija, zatim je postigla i diplomu Arheologije i istorije umjetnosti na Univerzitetu u Atini, kao stipendista Ministarstva nacionalne ekonomije Grčke i Ministarstva inostranih poslova ove zemlje. 

Istina je da ova nikada nije bila sebična u dijeljenju znanja i iskustava i oduvijek je ljubav prema arheologiji prenosila na ljude koji je okružuju pa kroz svoje projekte u Muzeju Republike Srpske tu ljubav je usadila i u naše najmlađe. 

„Ovo je svakako ostvarenje nekih mojih snova i priznanje za 25 godina moga rada. Ja sam tek stigla u SAD, tek počinjem sa radom. Nikada prije toga nisam bila u Americi, nisam imala nikakvo iskustvo, osim onlajn saradnje koju sam imala sa određenim profesorima koji su prihvatili da mi budu domaćini ovdje“, izjavila je Pandžić u javljanju za ATV jutro

Pandžić će narednih godinu dana boraviti na Midl Stejt Tenesi Junivrsiti kod Nešvila, gdje će kroz saradnju sa tamošnjim profesorima držati predavanja na njihovom Univerzitetu. osim toga, ići će i na arheološka iskopavanja, te će razmjenjivati znanja i iskustva, što je, kako i sama kaže, za nju jako dobro.

„Na neki način vidim sebe kao ambasadora naše kulture i uopšte svega onoga što mi radimo u Republici Srpskoj, BiH i uopšte na Balkanu. Sa svim kolegama sa kojim sarađujem sam već u kontaktu, u razmjeni materijala, i da možda otvorim vrata za sljedećeg koji će doći poslije mene“, rekla je Pandžić za ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana