Banjalučanin Dositej Petković pješke obišao 70 gradova FOTO

Danijela Bajić
Banjalučanin Dositej Petković pješke obišao 70 gradova FOTO

BANjALUKA - Svaki slobodan dan i zarađeni novac dvadesetčetvorogodišnji Dositej Petković koristi da otputuje i proširi svoje vidike, stekne nova iskustva i poznanstva, a za dvije godine ovaj mladić uspio je da obiđe 70 mjesta u Evropi, za koja tvrdi da nisu ništa zanimljivija od Banjaluke, što ga je i podstaklo da snimi film o svom gradu koji će imati priliku da pogleda cijeli svijet.

Ovaj mladi Banjalučanin, koji pokušava da ispuni svoje snove, ni po čemu se ne razlikuje od ostalih ljudi na planeti. On, započinje priču, vodi normalan život, ali prati svoje snove i strasti. Pogled na svijet mu je, kaže, nešto drugačiji, jer njegova strast i ljubav su putovanja, zbog čega se odriče mnogih stvari, poput izlazaka sa prijateljima i provoda, a sve s ciljem ostvarivanja svojih snova. 

- Prvi put u svijet sam se otisnuo 2021. godine i to u Estoniju. Tada sam se zaljubio u sve ono što nude putovanja i više ne mogu da stanem, jednostavno, putovanja su mi ušla pod kožu. Ko o čemu, ja o putovanjima - kaže Petković.

Lijepe vijesti donose vam Addiko banka Banja Luka i Glas Srpske

Obišao je, s ponosom priča, 29 zemalja, odnosno 70 gradova, uglavom u Evropi.

- Dnevno prelazim i do 35 kilometara pješke kako bih što bolje doživio gradove i države kroz koje prolazim. U slučaju da je neko udaljenije mjesto, onda uhvatim lokalni prevoz - istakao je Petković.

Plan mu je da, kako dodaje, proputuje Indokinu uzduž i poprijeko, za šta računa da će mu biti potrebno 45 dana. 

- Putovanje u zemlju nesvakidašnje ljepote i gostoljubivog naroda planiram krajem godine, a daleko najveća želja mi je putovanje u Afriku - kazao je ovaj mladić koji, pored stalnog radnog odnosa u vojsci, radi još dva posla kako bi isfinansirao putovanja i stigao da obiđe sve što je zamislio.

Prema njegovim riječima, zavisno od destinacije, za ovo zadovoljstvo potrebno mu je od po nekoliko stotina do više hiljada maraka.

- Gledam, kad idem avionom, da prođem što povoljnije, pa se dešavalo da za neke destinacije povratnu kartu platim 20 evra, koliko me koštao, na primjer, prevoz do Brisela i nazad - priča Petković koji je u prethodnih pola godine obišao šest država.

- Za nekoliko dana idem u Španiju i Portugaliju, gdje ću biti 16 dana, nakon čega odlazim u Njemačku - rekao je Petković prisjećajući se anegdota sa dosadašnjih putovanja.

Jednu na prvi pogled neprijatnu situaciju, kaže on, doživio je Rimu, kada je obilazeći grad propustio posljednji voz do smještaja pa je prespavao u parku na klupi pod otvorenim nebom.

Uporedivši svoj rodni grad sa destinacijama koje je do sada obišao, Petković kaže da je, prvenstveno priroda Banjaluke i okoline, poslije Islanda i Švajcarske najljepša na svijetu, zbog čega je snimio film o gradu na Vrbasu u trajanju od sat i 15 minuta, koji će biti objavljen u subotu na njegovom “Jutjub” kanalu.

- U pitanju je prva pješačka tura Banjaluke, gdje će biti predstavljene sve lijepe stvari koje ovaj grad nudi. Taj film će, između ostalog, biti puštan u gradovima koji su sa Banjalukom povezani direktnim letom - kazao je Petković, čija putovanja mogu da se prate na “Instagram” profilu “Putešestvije večitog turiste”.

Island

Ovaj mladi Banjalučanin kaže da mu je od destinacija, koje je do sada posjetio, Island broj jedan.

- Slike i snimke o Islandu sam godina gledao i priželjkivao da odem tamo. Konačno sam ove godine uspio da otputujem i na tu destinaciju, gdje sam upoznao djevojke iz Indije i Njemačke i momke iz Australije i Španije. S njima sam proveo pet dana, a uspjeli smo da zajedno vidimo polarnu svjetlost, jedan je od najpopularnijih prirodnih fenomena uvršćen među sedam svjetskih prirodnih čuda. Nebo je bilo zeleno, kao i sve na zemlji. Nevjerovatan osjećaj - ispričao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana