Banjac: Vojska Republike Srpske jedan od simbola srpskog naroda

Srna
Foto: arhiva

BIJELjINA- Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac čestitao je 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske istakavši da je Vojska Republike Srpske jedan je od simbola identiteta srpskog naroda i da je odluka o njenom formiranju bila istorijska.

"Vojska Republike Srpske jedan je od simbola identiteta srpskog naroda. Ona je najvažniji dio, temelj na kojem danas postoji Republika Srpska", naveo je Banjac.

Prema njegovim riječima, 23.000 života ugrađenih u nastanak i opstanak Srpske svima koji danas žive u Republici Srpskoj vječna su obaveza da je štite.

"Odluka o formiranju Vojske Republike Srpske bila je istorijska i jedina moguća u trenutku kada je pravo na slobodu i život na vjekovnim ognjištima srpskom narodu bilo ugroženo", istakao je Banjac.

Banjac je dodao da je velika žrtva srpskih boraca omogućila da se danas ovdje živi u miru i slobodi i da je obavezala da se njeguje kultura sjećanja i iskaže najveće poštovanja prema svim poginulim, ranjenim i nestalim borcima.

"Svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, čestitam 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske", istakao je Banjac.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana