Bambi obećava povratak Plazme

GS
Bambi obećava povratak Plazme

Poslednjih nedjelja kupci često nisu mogli da pronađu Plazma keks u prodavnicama širom Balkana, poznati brend srpske kompanije Bambi u regionu.

Prema izvještajima iz Srbije, problemi su sa snabdijevanjem većih pakovanja običnog keksa, dok ostali proizvodi – drobljeni keks i preliveni čokoladom – postoje na zalihama.

Čak i u jednoj od većih Šparovih prodavnica na periferiji Ljubljane ovih dana primjetili smo da klasičnih Plazma keksa nema na policama, ali su njihovi proizvodi i dalje u ponudi.

Na sajtu Merkatora dostupna su oba pakovanja (150 i 300 grama) običnog keksa, dok je na sajtu Špara na lageru samo manji paket. U onlajn ponudi štajerskog trgovca Jagra piše da obje verzije trenutno nisu na zalihama.

I Špar i Merkator potvrdili su za Forbes Slovenija da su nedavno imali problema sa isporukom pojedinih proizvoda. Špar je naveo da su manjak već otklonili.

Vatra je kriva

Razlog nestašice popularnog keksa, koji je poznat mnogim generacijama u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj i zemljama u okruženju, jeste veliki požar u fabrici Bambija u Požarevcu.

Fabrika se zapalila prije tri mjeseca, a požar je uništio veliki dio proizvodnje. Kako prenosi N1 Srbija, trenutno radi samo manji dio proizvodnog pogona koji nije oštećen, a iz kompanije su obavijestili kupce da u narednim mjesecima mogu očekivati probleme sa isporukom.

Generalni direktor kompanije Bambi, Dragan Stajković, koja se bavi proizvodnjom Plazma keksa, objasnio je za Forbes Slovenija da će se dostupnost pojedinih proizvoda promijeniti u narednim mjesecima, pa stoga cijeli njihov asortiman neće uvijek biti dostupan na svim prodajnim mjestima, takođe i u Sloveniji.

„Tražimo načine da se što prije vratimo normalnom poslovanju. Molimo sve naše vjerne potrošače, kupce i partnere za razumijevanje i malo strpljenja“, objasnio je Stajković.

U Merkatoru su nam, međutim, objasnili da je razlog zašto keksa možda nema na rafovima i povećana potrošnja. Dodali su da, prema njihovim informacijama, Bambi očekuje normalizaciju proizvodnje početkom sljedeće godine.

Kreacija Petra Tutavca

Plazma se pojavila krajem 1960-ih i smatra se najprodavanijim keksom na jugoslovenskom tržištu. Jedan od pronalazača keksa bio je pekarski majstor Petar Tutavac, koji je razvio i recept za podjednako popularne kolače Domaćica. Tutavac je preminuo 2022. godine u 88. godini.

„Krašov keks Domaćica bio je moj prvi diplomski rad. Sva moja razmišljanja o novim proizvodima razvila su se iz Domaćice“, rekao je prije nekoliko godina u jednom od intervjua za hrvatske medije, piše Forbs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana