Automatski analizator urina omogućava najnapredniju laboratorijsku analizu

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA- Nabavkom automatskog urinskog analizatora biće unaprijeđena laboratorijska dijagnostika Doma zdravlja Banjaluka, izjavila je direktor ove zdravstvene ustanove Nevena Todorović.

Todorovićeva je napomenula da su bolesti bubrega veoma česte i nažalost nisu na vrijeme otkrivene, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

"Zato nam je cilj bio da što više unaprijedimo naše radne procese i da omogućimo pacijentima što kvalitetnije usluge i brže dijagnostičke pretrage na najsavremenijim aparatima", rekla je ona tokom predstavljanja ovog aparata.

Todorovićeva je napomenula da banjalučki Dom zdravlja za nabavku ovakvih aparata ima veliku podršku Vlade Republike Srpske i Grada Banjaluka.

"Finansijsku sredstva za kupovinu ovog aparata, koji je jedinstven u javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, obezbijedio je Grad kroz kapitalni grant 2022. godine u iznosu od 99.450 KM sa PDV-om", rekla je Todorovićeva.

Ona je napomenula da usluge laboratorijske obrade urina, na ovom aparatu, pacijenti mogu dobiti putem uputnice doktora porodične medicine ili ukoliko sami žele mogu da dobiju uslugu u komercijalne svrhe.

Predsjednik Udruženja nefrologa Republike Srpske Goran Topić istakao je da je jedan ovakav aparat krajnje dostignuće tehnologije u samoj analizi urina što omogućuje nefrolozima značajno kraći period dijagnostifikovanja samog pacijenta.

"Posebno smo obratili pažnju na sediment urina gdje se pomoću ovog aparata može dobiti pozitivan nalaz brže i za oko 30 dana, što može imati velike implikacije na samo liječenje pacijenta", rekao je on.

Predstavljanje ovog aparat održano je danas u Domu zdravlja Banjaluka, povodom Svjetskog dana bubrega, koji se ove godine obilježava pod sloganom "Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive".

Prezentacija je održana uz prisustvo doktora specijalista biohemije i porodične medicine Doma zdravlja, kao i doktora specijalista nefrologije sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana