Nesvakidašnji prizor: Polarna svjetlost iznad Novog Grada

GS
Foto: Dijana Jazić, Rudice

NOVI GRAD - Na fotografijama koje se dijele društvenim mrežama može se vidjeti jaka, crvena svjetlost koja je večeras obasjala nebo iznad Novog Grada.

Rezultat je to jake solarne oluje koja je u toku. Inače aurora borealis zabilježena je i dijelovima Slovenije, Hrvatske, Mađarske.

Kad se pojavi aurora borealis, često se na nebu čuje prasak, a veliki, sjajni luk koji je neprestalno u pokretu, osvijetli noć.

Blistavi zraci svjetlosti ponekad se rašire poput lepeze, nekad zasvijetle kao jaki reflektori ili se iznenada počnu pomjerati gore-dolje.

Dalje prema sjeveru, tj. prema višim geografskim širinama i bliže polu polarna svjetlost često izgleda kao velika plamena zavjesa koja visi s neba i njiše se lijevo-desno, dok po njenim pokretnim naborima trepere narandžasti, zeleni i plavi plamenovi.

Nedim Sladić, meteorolog, na društvenim mrežama je objasnio koje je inače boje polarna svjetlost i zbog čega je ona koja se vidjela večeras iznad crvene boje.

„Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi“, napisao je Sladić.

Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, onjašnjava Sladić, sudari su među molekulama zraka rijetki i kiseonik dva minuta nakon pobuđenja emituje crvenu svjetlost.

„Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće”, napisao je Sladić.

Kratkoročna prognoza intenziteta auroralnog portal SpaceWeatherLive za sjevernu i za južnu hemisferu temelji se na uslovima solarnog vjetra i međuplanetarnog magnetskog polja (IMF) koje je izmjerila svemirska letjelica DSCOVR.

Aurora borealis svoj najveći sjaj ne dostiže iznad Sjevernog pola, već se najbolje vidi oko Hadsonovog zaliva u Kanadi, u sjevernoj Škotskoj te u južnoj Norveškoj i Švedskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana