Ašanin i Đajić: Postignuti zavidni rezultati u zajedničkom liječenju i edukaciji

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Univerzitetski klinički centri Srbije i Republike Srpske ostvarili su zavidne rezultate kada je riječ o zajedničkom liječenju pacijenata, edukaciji i usavršavanju ljekara, rečeno je nakon sastanka rukovodastava ove dvije zdravstvene ustanove.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srbije Milika Ašanin rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su na ponos rezultati koje su ove dvije zdravstvene ustanove postigle.

"Mi smo dve ustanove koje su se osavremenile. Podigli smo struku na zavidan nivo, ali ima mnogo mogućnosti za dalje unapređenje saradnje. Već smo dogovorili da u martu ili aprilu iduće godine posetimo UKC u Banjaluci i redovno ćemo sarađivati i zajednički podizati nivo struke", rekao je Ašanin.

On je naglasio da je danas prvi put održan sastanak kojem je prisustvovao veliki broj načelnika i ljekara sa obje strane, a na kojem je dogovoreno da ovakvi susreti postanu redovni.

Ašanin je naveo da je na bolničkom liječenju u UKC-u Srbije više od 1.110 pacijenata iz Republike Srpske.

Direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da su ljekari iz UKC-a Srbije uradili mnogo kada je riječ o edukaciji zdravstvenih radnika iz Srpske i liječenju najkompleksnijih slučajeva iz Republike Srpske.

"Mi sada imamo dvadesetak naših ljekara na edukaciji u UKC-u Srbije i ne samo specijalizanata, već i specijalista koji su na supspecijalizacijama", naglasio je Đajić.

On je rekao da kardiolozi, hirurzi i drugi ljekari ova dva centra kontinuirano sarađuju, te da mnogi profesori iz Beograda dolaze u UKC u Banjaluku.

"Prošle sedmice je bilo pet ljekara iz UKC-a Srbije, koji su operisali pacijente i edukovali naše ljekare. Mnogi naši ljekari dolaze ovdje u Beograd. Želimo da poboljšamo saradnju ne samo u edukaciji, već i u pisanju radova i u projektima, da to bude učestalije i sistemski riješeno tako da više ne postoje nikakve tehničke razlike koje su u ogromni kompleksima ponekad moguće", naglasio je Đajić.

On je naveo da je delegacija UKC-a Srpske danas došla u Beograd da zahvali zdravstvenim radnicima i rukovodstvu Srbije za sve što su uradili za zdravstveni sistem i stanovništvo Srpske.

"Istovremeno, došli smo i da javno izrazimo povjerenje u rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, koje vodi zemlju u dobrom smjeru. Dobra i stabilna Srbija znači stabilnost i opstanak Republike Srpske", rekao je Đajić.

On je dodao da delegacija UKC-a Republike Srpske ima nešto da poruči i Beograđanima uoči predstojećih gradskih izbora.

"Imamo i jednu poruku za građane Beograda, grada koji volimo, da dobro paze na sljedećim izborima da im se ne desi ono što se dogodilo u Banjaluci i da povedu računa da izaberu kvalifikovane, ozbiljne i stručne osobe koje iza sebe imaju tim, a znamo koji je tim najjači u Srbiji", poručio je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana