Arhiv Republike Srpske svečanom akademijom obilježio sedam decenija postojanja: Institucija od nacionalnog značaja

Danijela Bajić
Foto: Agencije

BANjALUKA - Svečanom akademijom Arhiv Republike Srpske obilježio je danas sedam decenija arhivske djelatnosti, a tim povodom javnosti je kroz izložbu predstavljen izgled nove zgrade ove institucije, koja bi uskoro trebala biti izgrađena u dvorištu sadašnjeg zdanja.

Podršku u modernizaciji Arhiva Srpske, koji se nalazi u takozvanoj Carskoj kući, objektu koji je izgrađen prije više od 140 godina kao vojni objekat, nakon svečanosti koja je upriličena u Banskom dvoru u Banjaluci, obećao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je Arhiv RS institucija od nacionalnog i državnog značaja, te da će, kao i do sada, podržati sve aktivnosti u smislu modernizacije, pa i izgradnje novih objekata, što je neophodno da bi se stekli uslovi za očuvanje važnih dokumenata.

- Sedam decenija arhivske djelatnosti je značajan istorijski period - rekao je Dodik.

Direktor Arhiva RS Bojan Stojnić rekao je pred otvaranje izložbe "Nova zgrada Arhiva Republike Srpske" da će novi objekat ove institucije biti na ponos Srpske i zadovoljiti potrebe za smještaj arhivske građe narednih 70 godina.

- Počeli smo kao mali arhiv prije 70 godina. Od 1963. do 1992. godine postojali smo kao Arhiv Bosanske Krajine. Bili smo najviši regionalni Arhiv u Jugoslaviji, pokrivali 23 opštine. Od 1992. godine do danas poslujemo kao Arhiv Republike Srpske. Reprezentativna, nacionalna, upravna, kulturna i naučna institucija - kazao je Stojnić. 

Stara zgrada Arhiva će, istakao je on, biti sačuvana i konzervirana, te podzemnim tunelom povezana sa novom, dok je postojeći objekat, koji je izgrađen još 1879. godine, ispunio svoju istorijsku misiju. 

- Imamo zakonsku obavezu da preuzimamo arhivsku građu najviših organa vlasti, a to trenutno nismo u mogućnosti. Razgovarali smo o finansiranju izgradnje nove zgrade, dobili smo obećanje predsjednika RS, kao i predsjednika Vlade Radovana Viškovića i ministarke finansija Zore Vidović - rekao je Stojnić.

Dodao je da se radi i na digitalizaciji arhivske građe, te da je zbirka Spomen-područja Donja Gradina i Jasenovac kompletno digitalizovana.

- Prebačeno je sve sa mikro-filmova u digitalni format. Kompletna zbirka sa više od 30.000 dokumenata dostupna je besplatno na našem sajtu - naglasio je Stojnić.

U okviru obilježavanja jubileja, u srijedu uveče je u izložbenom holu Arhiva otvorena izložba dokumenata "Arhivsko blago Republike Srpske".

POVELjE 

Bojan Stojnić je povodom jubileja na svečanoj akademiji predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću uručio povelje Arhiva RS za zasluge na očuvanju istorijskog nasljeđa i arhivske građe. 

Povelje Arhiva RS su uručene i ministarki finansija Zori Vidović, zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojši Radmanoviću, v.d. direktoru Republičkog sekretarijata za vjere Draganu Davidoviću, te direktoru Banskog dvora Mladenu Matoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana