APIF preuzeo predsjedavanje Regionalnim portalom privrednih registara Jugoistočne Evrope

Milijana Latinović
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banjaluka preuzela je predsjedavanje Regionalnim portalom privrednih registara Jugoistočne Evrope (Bifideks).

Bifideks povezuje zapadni Balkan na jednom mjestu, zvanične registre Republike Srpske i BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Portal sadrži podatke oko 1,5 miliona registrovanih privrednih subjekata i pravnih lica od kojih je oko 750 hiljada aktivnih, što je veoma značajna informacija sa stanovišta transparentnosti i dostupnosti podataka o kompanijama.

Uspostavljanje i razvoj Regionalnog Portala Bifideks podržala je Evropska Banka za obnovu i razvoj (EBRD) od 2017. godine. Ovoj inicijativi se od 2019. godine pridružio i Fond za Dobro Upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva koji je finansijski podržao priključivanje Portalu svih registarskih jurisdikcija Zapadnog Balkana.

Kao ravnopravna članica Regionalnog portala privrednih registara Jugoistočne Evrope APIF zastupa privredu Srpske na portalu i omogućava razmjenu informacija koje će unaprijediti partnerstava između privrednih subjekata regiona.

Vršilac dužnosti direktora APIF-a i predsjednik Portala Bifideks Goran Bobar istakao je da će portal biti predstavljen u ponedjeljak na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Londonu pred zvaničnicima Evropske unije, premijerima zemalja Zapadnog Balkana, poslovnoj zajednici i zainteresovanim investitorima što će ukazati na mogućnosti koje se otvaraju pred korisnicima i privredama regiona. 

APIF ima čast i privilegiju da predsjedava u periodu lansiranja i promotivne kampanje portala Bifideks, te da javnosti predstavi i ukaže na mogućnosti koje privrede regiona ostvaruju kroz ovaj projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana