Apel zvaničnicima u BiH za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja

Srna
Foto: srna

SARAJEVO - Učesnici Rouz-Rot seminara u Beogradu, u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a i Narodne skupštine Srbije, izrazili su u raspravi zabrinutost za aktuelnu političku situaciju u BiH i pozvali zvaničnike u BiH na unutrašnji dijalog i rješavanje otvorenih pitanja.

Naglašena je i potreba da zvaničnici EU, SAD i NATO-a pomognu BiH da izađe iz krize i posveti se reformama, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U radu 101. Rouz-Rot seminara učestvuju i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Asim Sarajlić i član Delegacije Nikola Lovrinović.

"Učesnici seminara, koji je posvećen procesu evroatlantskih integracija zemalja regiona, partnerstvu za mir i daljim koracima u suočavanju sa preostalim izazovima na zapadnom Balkanu, danas su, u panel-diskusiji, raspravljali o temi stabilnosti zapadnog Balkana, te bilateralnoj i regionalnoj saradnji zemalja regiona", navedeno je u saopštenju.

 Uvodna izlaganja o ovoj temi iznijeli su državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović, zamjenik ministra inostranih poslova u u Savjetu ministara BiH Josip Brkić i viši analitičar Međunarodne krizne grupe Marko Prelec.

U svom izlaganju, Brkić je predstavio trenutne aktivnosti u vezi sa saradnjom BiH i NATO-a kroz Program reformi i saradnje sa Alijansom. On je naglasio da je politika "otvorenih vrata" u saradnji sa NATO-om prepoznatljiv okvir za saradnju, te zaključio da reformski put nema alternativu.

U diskusiji o ovoj temi, Sarajlić je naglasio da se o svim otvorenim pitanjima treba razgovarati, uz poštovanje ustavnog okvira BiH, koji to, kako je rekao, veoma jasno omogućava.

Prema Sarajlićevim riječima, Repubika Srpska je nesporna ustavna kategorija, ali su i BiH i njene zakonodavne, izvršne i sudske institucije takođe ustavne kategorije koje se ne smiju dovoditi u pitanje.

Lovrinović je, takođe, iznio mišljenje da sadašnji insitucionalni okvir daje dovoljno prostora da se svi u BiH okrenu boljim rješenjima.

Naglašavajući potrebu postizanja dogovora oko promjena Izbornog zakona BiH, Lovrinović je pozvao sve učesnike seminara da razmišljaju o tome da je BiH datost koju, kako je naglasio, treba afirmisati u njenom najboljem svjetlu.

Članovi Delegacije BiH učestvovali su i u panel diskusiji o evropskim i evroatlantskim integracijama zemalja regiona. Lovrinović je govorio o potrebi da BiH do kraja ove godine dobije status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Učesnike je informisao o tome da se u parlamentarnoj proceduri nalazi Prijedlog deklaracije o dobijanju kandidatskog statusa BiH, kojom se od Evropskog parlamenta traži da podrži zahtjev BiH da u 2021. godini dobije kandidatskih status, što bi, naglasio je Lovrinović, bio značajan podsticaj za brže provođenje reformi na evropskom putu BiH.

Učesnike seminara pozdravili su predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Putem video-linka učesnicima su se obratili predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Džerald Konoli, kao i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana