Apel policije vozačima: Od 2. septembra budite posebno oprezni

Srna
Apel policije vozačima: Od 2. septembra budite posebno oprezni

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP) Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače da budu odgovorni, da poštuju propise i znakove, te tako doprinesu zaštiti djece u saobraćaju, s obzirom da 2. septembra počinje nova školska godina.

U saopštenju se navodi da MUP realizuje tradicionalnu republičku akciju „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koja će trajati do 30. septembra, s ciljem da se obezbijedi što sigurnije učešće djece, imajući u vidu njihovo pojačano prisustvo na putevima od 2. septembra, a za dio djece biće to i prvo samostalno učestvovanje u saobraćaju.

Policijski službenici su obišli sve škole s ciljem planiranja pojačane kontrole u blizini škola s obzirom na vrijeme izvođenja nastave i najvećeg prisustva djece na putu od kuće do škole i u povratku, te kada su odmori i pauze.

U ovoj fazi policijski službenici će evidentirati najpogodnije trase kretanja djece iz udaljenijih područja do škola, inicirati kod nadležnih institucija da se obezbijedi prohodnost svih pješačkih zona na putevima do škola, te postavljanje fizičkih barijera za sprečavanje direktnog izlaska djece iz školskih dvorišta na kolovoz.

Policijski službenici održaće i predavanjima u septembru da bi se najmlađi upoznali sa osnovama bezbjednosti i pravilnog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju, kao i druge aktivnosti s ciljem zaštite djece.

Istovremeno, policijski službenici će vršiti pojačanu kontrolu vozila koja vrše organizovani prevoz djece, a ona vozila koja svojim stanjem odaju sumnju da su tehnički neispravna biće upućena na vanredni tehnički pregled. U zonama škola, odnosno na prilaznim komunikacijama uz upotrebu mobilnih radarskih sistema.

Akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ dio je javne kampanje MUP-a „NIJEDAN VIŠE“ usmjerene na podizanje svijesti građana o odgovornom ponašanju u saobraćaju, a u saopštenju se podsjeća da je prošle godine u saobraćaju izgubljeno 109 života, i to najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola i neprilagođene brzine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana