Anđelina Ošap Gaćanović: Predugo traju opstrukcije

SRNA
Anđelina Ošap Gaćanović: Predugo traju opstrukcije

BANjALUKA - Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Anđelina Ošap Gaćanović za narednu sjednicu ove komisije kandidovala je temu raspisivanja javnog oglasa za poziciju izvršnog funkcionera, kao i druge teme koje ostali članovi odbijaju da usvoje već dvije godine.

Ona je u izjavi istakla da tri godine zaredom tim za reviziju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika izdaje mišljenje sa rezervom, s obzirom na to da Komisija već tri godine ne ispunjava neke od preporuka iz izvještaja, među kojima je jedna od najvažnijih raspisivanje javnog oglasa za rješavanje pitanja izvršnog funkcionera koji upravlja stručnom službom i kontroliše rad Komisije.

Gaćanovićeva je podsjetila da su po preuzimanju funkcije člana Komisije 3. februara 2021. godini članovi upoznati o problemu potrebe za raspisivanjem javnog konkursa i imenovanjem novog izvršnog funkcionera, kao i o izvještaju revizorskog tima za 2020. godinu u kome je preporuka bila sprovođenje javnog oglasa.

Ona je navela da je nakon nekoliko neformalnih dogovora u vezi sa pokretanjem ove procedure, formalno pokrenula ovo pitanje 28. oktobra 2021 godine, kada je tražila da se raspiše javni oglas, ispoštuju propisi o jednakoj nacionalnoj zastupljenosti u stručnoj službi Komisije i da se kroz ovo zapošljavanje popravi narušena nacionalna slika u Komisiji.

Međutim, dodala je Gaćanovićeva, već na tom sastanku postalo je jasno da ne postoje namjere druga dva člana da pokrenu javni oglas.

- Druga dva člana, korištenjem konsenzusa u donošenju odluka doslovno svaki moj pokušaj da pokrenem temu provođenja preporuka revizije, zaustave i insistiraju na reizboru lica bez sprovođenja javnog oglasa. Od tada, svojim djelovanjem Faruk Kapidžić drži instituciju u svojevrsnoj operativnoj blokadi - navela je ona.

Gaćanovićeva je podsjetila da su tokom prošle godine, a nakon učešća u radu parlamentarnih komisija za finansije i budžet, sva njena insistiranja da se procedura provede zakonito konsenzusom glasova odbačena od članova iz Federacije BiH Faruka Kapidžića i Zorana Mikulića, čime se Mirzah Fočo nezakonito drži na poziciji izvršnog funkcionera već četiri godine.

Ona je navela da je u 2022. godini, kada je predsjedavala Komisiji, Kapidžić "oborio svaku sjednicu" nedavanjem saglasnosti za dnevni red.

Prema njenim riječima, Kapidžić je prošle godine učestvovao u radu sjednica šest mjeseci, ali je odbijao da provodi usvojene zaključke Komisije i to "kroz neusvajanje zapisnika sa ukupno 16 sjednica i sastanaka.

Osim toga, kako je istakla, Kapidžić u ulozi predsjedavajućeg Komisije od avgusta prošle godine nije sazvao nijednu sjednicu.

- Komisija je djelovanjem Kapidžića na neusvajanju zapisnika i obaranju sjednica doslovno dvije godine došla u operativnu blokadu - pojasnila je Gaćanovićeva.

Ona je napomenula da je na sve zapisnike dala saglasnost, ali da Kapidžiću neusvajanje zapisnika omogućava da ne sprovodi dogovorene zaključke, među kojima su zaključci o zapošljavanju tri lica u Komisiji u kancelariji u Banjaluci, sprovođenje preporuka Ombdusmena za ljudska prava u BiH, usvajanje zapisnika, izvještavanje Predsjedništva o radu Komisije, te brojne druge.

- S ciljem da aktuelni izvršni funkcioner, koji već četiri godine ovakvim blokiranjem institucije nezakonito okupira ovo rukovodeće službeničko mjesto, ostane na poziciji rukovodioca stručne službe, Mirzah Fočo je 2020. godine u ime Komisije pribavio mišenje Agencije za državnu službu kojim je, suprotno Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH i internim propisima Komisije - Poslovnikom i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, rečeno da može da ide u reizbor bez provođenja procedure javnog konkursa - navela je Gaćanovićeva.

Prema njenim riječima, ovakvo mišljenje Agencije za državnu službu fabrikovano je na upit Foče o svom reizboru u kojem je nepotpuno citirao Poslovnik i namjerno brisao dio propisa da se imenovanje izvršnog funkcionera vrši nakon obavljenog javnog oglasa koji provodi ova agencija.

- Nakon uvida u revizorski izvještaj i pozivanje na ovakvo lažno fabrikovano mišljenje Agencije za državnu službu, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je jednim od svojih zaključaka tražio reviziju ovog mišljenja, nakon čega je Agencija revidirala mišljenje, te zaključila da je Komisija dužna da provede proceduru imenovanja izvršnog funkcionera u skladu sa svojim internim aktima i Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, a to znači nakon obavezne provedene procedure javnog oglasa - dodala je Gaćanovićeva za Srnu.

Ona je ukazala da će se na narednoj sjednici Komisije, za koju je kandidovala temu raspisivanja javnog oglasa za poziciju izvršnog funkcionera, vidjeti da li će njene kolege nastaviti da insistiraju na nezakonitom djelovanju uprkos revidiranog stava Agencije za državnu službu, te zaključaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o hitnom sprovođenju preporuke.

Zbog neusvajanja preporuke o raspisivanju javnog oglasa za izbor izvršnog funkcionera, članovi Komisije su se dva puta našli pred komisijama za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i jednom pred Predstavničkim domom, a bili su prisutni i predstavnici revizorskog tima.

Nakon toga je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo Privremenu istražnu komisiju koja će preispitati sve nezakonite procese o kojima se diskutovalo na ovim komisijama, a među najvažnijim je raspisivanje javnog oglasa za poziciju izvršnog funkcionera, koja se daje kao preporuka broj jedan u posljednja tri revizorska izvještaja.

Privremena istražna Komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dublje će istražiti sve neregularnosti rada u instituciji, te vannadležna postupanja odgovornih lica, a kako bi donijela zaključke kojima će institucija moći da se vrati u zakonito djelovanje u skladu sa propisima koji definišu njen rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana