Trovanje radnika “Perutnine Ptuj”: Bakterije pronađene na kuhinjskoj opremi

A. J. R.
Foto: Arhiva

SRBAC - Svih šest uzoraka hrane uzetih iz kuhinje kompanije “Perutnina Ptuj” iz Srpca, nakon što je 16 radnika tog preduzeća zatražilo ljekarsku pomoć zbog stomačnih tegoba, je ispravno pokazale su laboratorijske analize.

Potvrđeno je to “Glasu” u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, čiji su inspektori odmah nakon nemilog događaja u srbačkom preduzeću provjeravali sve okolnosti i parametre koji mogu uticati na bezbjednost i ispravnost hrane.

- Od 12 briseva uzetih sa radnih površina i opreme koja se koristi za pripremu hrane, u četiri slučaja analizom je utvrđen povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija, što ukazuje na nedovoljno ili neefikasno čišćenje i održavanje higijene - rekli su u Inspektoratu RS. 

Dodali su da je u toku prve kontrole naložena preventivna dezinfekcija objekta te da će biti izvršeno kontrolno uzimanje briseva.

- Mjera zabrane upotrebe kuhinje ostaje na snazi do dobijanja rezultata kontrolnih uzoraka - naveli su u Inspektoratu.

Početkom mjeseca 16 radnika “Perutnine Ptuj” osjetilo je stomačne tegobe u drugoj smjeni, nakon obroka u menzi firme gdje se svakodnevno hrane. Njima je ukazana hitna medicinska pomoć u srbačkom Domu zdravlja nakon čega su upućeni na Univerzitetski klinički centar RS, odakle su pušteni na kućno liječenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana